Vesti

0

Istraživanje: Najbolji odnosi s Kinom, EU najveći donator

Autor: SA

Izvor: Beta

Istraživanje: Najbolji odnosi s Kinom, EU najveći donator

Izvor: Beta/Dragan Gojić

Srbija najbolje odnose ima sa Kinom, a potom Rusijom, a nešto manje od polovine građana podržava članstvo u EU, ali bi velika većina za život izabrala neku od zemalja EU ili SAD, pokazalo je istraživanje koje je u martu i aprilu sproveo Institut za evropske poslove i čije rezultate prenosi današnji Blic.

Na pitanje kakvi su odnosi Srbije sa Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Rusijom i Evropskom unijom (EU) građani su davali ocene od jedan da pet.

Odnosima sa Kinom najviše ispitanika dalo je ocenu pet (48,2 odsto), odnose s Rusijom najviše ispitanika ocenilo je ocenom četiri (37,4 odsto), a odnose sa EU i SAD i EU ocenom tri (47,6 odsto odnosno 42,2 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da manje od polovine građana podržava članstvo u EU. Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU, 48,9 odsto ispitanika navodi da bi glasalo "za", 28,4 odsto bi bilo protiv a 11,2 odsto ispitanka reklo je da ne bi izašli na glasanje.

Kada je reč o zemljama članicama EU - 17,9 odsto ispitanika smatra da je Srbiji najveći prijatelj Grčka, 10,5 odsto navodi Francusku, 8,6 odsto Nemačku, a 7,6 odsto Mađarsku. Međutim, najveći broj ispitanika, njih 36,9 odsto, ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Sa druge strane, najvećim neprijateljem u Evropskoj uniji 17,8 odsto ispitanika smatra Nemačku, zatim Hrvatsku 16,4 odsto, dok 44,5 odsto nije dalo odgovor na ovo pitanje.

Na pitanje ko je najviše pomogao Srbiji tokom pandemije najviše ispitanika, njih 56,4 odsto,  odgovorilo je Kina, druga je EU (17 odsto), Rusija je četvrta (10,3 odsto) dok su SAD na desetom mestu sa 0,2 odsto ispitanika koji su rekli da je ta zemlja najviše pomogla Srbiji tokom pandemije.

Istraživanje je međutim pokazalo da građani kao najvećeg donatora vide EU (30,5 odsto), dok 29 odsto smatra da je to Kina, a 13,6 odsto ispitanika odgovorilo je da je najveći donator Rusija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR