Aktuelno

Marija Marković & Andres Viljareal: Vodič za disanje
28.07.2021. - 07.08.2021.

Marija Marković & Andres Viljareal: Vodič za disanje


"Vodič za disanje" Marija Marković i Andres Viljareal 28. jul – 7. avgust 2021. Otvaranje: 28. jul, u 19h Umetnički prostor U10 Kosovke devojke 3. Beograd

Foto: Predrag Trokicić

 

Projekat se bavi konceptom „krize” i akutnim problemima klimatskih promena i zagađenja vazduha, kao i bizarnim kontradikcijama i izrazima koji su u vezi sa ovim fenomenima, a koji su se pojavili u našem sadašnjem istorijskom trenutku. Klimatska kriza i tekuća pandemija pokreću pitanja koja se tiču vlasništva nad vazduhom i javnim prostorom. Istorija je pokazala da krize koje se sporo razvijaju, bilo ekološke ili društvene, uglavnom ne uspevaju da izazovu buđenje potrebe za brzim stupanjem u akciju. Čak i kada smo intelektualno svesni problema, čini se da su naše najdublje društvene i lične želje više u skladu upravo sa onim sistemom koji je stvorio probleme i nismo u stanju da se oslobodimo njegovih ograničenja. Izložba pokušava da istraži nelagodan odnos između lične i kolektivne odgovornosti i istakne načine na koje trenutni hegemonijski sistem uspeva da se održi uprkos naizgled jasnim dokazima njegove destruktivnosti.



Marija Marković je umetnica i aktivistkinja. Završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2011. godine, kao i master studije na Novoj školi Parsons u Njujorku, 2017. godine. Marković je interdisciplinarna umetnica čiji rad uključuje video, slikarstvo, crtež, instalaciju i skulpturu. Njen skoriji rad istražuje mentalne, fizičke i društvene implikacije klimatskih promena.

www.marijamarkovic.com


Andres Viljareal je švedsko-kolumbijski filmski reditelj, umetnik i pisac koji živi i radi između Stokholma i Berlina. Završio je master studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu i pohađao je Nezavisni studijski program Vitni u Njujorku 2019/20. godine. Viljareal primenjuje višeslojni umetnički pristup i često kombinuje film, tekst, fotografiju, poeziju i instalaciju. U svojoj praksi ispituje kako se diskursi pojavljuju i neguju u okviru društva. Istražuje veze između predstave i produkcije realnosti i bavi se pitanjima koja se odnose na vreme, naraciju i pamćenje. Njegov rad se često nalazi na granici između stvarnosti i fikcije.

www.andresvillarreal.net

 

objavljeno27.07.2021.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.