Dostupni linkovi

Sjeverna i Južna Koreja obnovile 'vruću liniju'


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un (lijevo) i njegov južnokorejski kolega Mun Džae In rukuju se tokom susreta u u selu Panmundžom, Južna Koreja (27. april 2018.)
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un (lijevo) i njegov južnokorejski kolega Mun Džae In rukuju se tokom susreta u u selu Panmundžom, Južna Koreja (27. april 2018.)

Sjeverna i Južna Koreja obnovile su "vruću liniju" za direktnu komunikaciju koju je Pjongjang prekinuo u junu prošle godine, rekao je Seul.

Kancelarija južnokorejskog predsjednika navodi da su se lideri dvije zemlje dogovorili da obnove povjerenje i poboljšaju veze.

U saopštenju Plave kuće navodi se da su dvojica lidera razmijenila više ličnih pisama od aprila.

Sjeverna Koreja je prekinula ovu liniju za komunikaciju u junu 2020. godine tokom pogoršanja odnosa nakon neuspješnog samita dvije zemlje.

Ubrzo nakon toga, Sjeverna Koreja je digla u vazduh međukorejsku kancelariju nedaleko od granice, koja je bila izgrađena da bi se ovim zemljama olakšala komunikacija.

Zvanična sjevernokorejska agencija KCNA prenijela je da je sporazum lidera dvije zemlje o obnavljanju međukorejske linije za komunikaciju stupio na snagu 27. jula u 10.00 sati po lokalnom vremenu.

"Najviši lideri su se dogovorili da preduzmu veliki korak u obnavljanju međusobnog povjerenja i promovisanju povjerenja", navodi se u izvještaju.

Predstavnici svije strane razgovarali su telefonom tri minuta, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje i dodalo da će 27. jula biti obavljen još jedan razgovor, te da će se sa tom praksom nastaviti svakog dana.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG