Južna i Severna Koreja ponovo razgovaraju 1Foto: EPA-EFE/KOREA SUMMIT PRESS / POOL

Severna i Južna Koreja obnovile su telefonsku liniju za komunikaciju koju je Pjongjang prekinuo prošlog juna, javlja Bi bi si.

 

Lideri dve zemlje složili su se da obnove poverenje i poboljšaju veze, saopštio je kabinet predsednika Južne Koreje, dodajući da su od aprila razmenili više ličnih pisama.

Među temama njihovog prvog razgovora bila je i pandemija koronavirusa.

Južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja navelo je da je telefonski razgovor trajao samo tri minuta, ali da će od danas biti svakodnevni kontakti nadležnih dve zemlje podeljenog ostrva.

Severna Koreja je prekinula telefonsku liniju u junu 2020. godine, pošto su se odnosi pokvarili nakon neuspelog samita dve zemlje.

Ubrzo nakon toga, Severna Koreja je digla u vazduh međukorejsku kancelariju u blizini granice koja je izgrađena sa namerom da pomogne u komunikaciji.

“Prema sporazumu postignutom između najviših lidera, sever i jug su preduzeli meru za ponovno funkcionisanje svih međukorejskih linija za vezu od 10:00 27. jula“, rekla je zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

“Lideri su se složili da naprave veliki korak u oporavku međusobnog poverenja i promociji pomirenja “, dodaje se.

„Drago nam je da razgovaramo ponovo nakon više od godinu dana. Nadamo se da ovo donosi dobre vesti svim korejskim ljudima“, rekao je zvaničnik Južne Koreje.

Veze između dve zemlje poboljšale su se 2018. godine, kada su se predsednik Južne Koreje Mun Džae- In i severnokorejski lider Kim Džong-Un sastali tri puta.

Odnosi su se pogoršali i faktički prekinuti nakon kraha drugog samita između g. Kima i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, podseća Bi bi si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari