27. jul  2021. 06.31  →  12.09 | Izvor: Tanjug

Selaković: Azerbejdžan stvorio mogućnosti za jaču ekonomsku saradnju

BAKU -

Međuvladina komisija za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana ima za cilj produbljivanje ekonomskih odnosa dve zemlje i uveren sam da će današnja sednica dati rezultate u tom pogledu, poručio je Selaković.

On je nakon šestog zasedanja Komisije rekao da su politički odnosi između dve zemlje dostigli visok nivo i zahvalio Azerbejdžanu na humanitarnoj pomoći u vidu medicinske opreme koju je donirao prošle godine.

selakovic, azerbejdzan

Selaković je naglasio čvrste odnose dvojice predsednika i izrazio očekivanja za produbljivanje saradnje, ne samo u ekonomskom smislu, već i u svim drugim oblastima.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, u prisustvu azerbejdžanskog ministra za rad i socijalnu zaštitu stanovništva Sahila Babajeva, Selaković je ukazao na značaj posete predsednika Ilhama Alijeva Beogradu u oktobru.

Tada će se u Beogradu obeležiti 60 godina od prvog samita Pokreta nesvrstanih, a dvojica zvaničnika istakli su važnost održavanja takvog skupa, čiji su suorganizatori Srbija i Azerbejdžan.

Ministar Babajev je pozvao srpske kompanije da sarađuju sa azerbejdžanskim i pohvalio međusobnu saradnju po svim važnim strateškim pitanjima.

U Bakuu se danas održava i Poslovni forum koji organizuju Privredna komora Srbije i Azpromo (Azerbejdžanska fondacija za promociju izvoza i investicija), a Selaković poručuje da je to odlična prilika da kompanije obe zemlje istraže potencijale za međusobnu saradnju.

Raste robna razmena

Međusobna trgovina Srbije i Azerbejdžana je na relativno niskom nivou, ali tokom poslednje tri godine raste trgovina robom, to jest izvoz u Azerbejžan, poručio je danas u Bakuu šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je na šestom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana poručio da je prošloj godini nastavljen pozitivan trend rasta, uprkos pandemiji, a da je trgovina utrostručena u poređenju sa 2019. i dostiže 23,4 miliona dolara.

Selaković je istakao da Vlada Srbije intenzivno radi na stvaranju podsticajnog investicionog i poslovnog ambijenta i usvajanju zakona kako bi ubrzala privlačenje još više stranih investicija.

Srbija svake godine privlači sve više stranih direktnih investicija (SDI).

Tokom prošle godine, SDI su ostale snažne uprkos pandemiji, sa prilivom od tri milijarde evra, a tokom prvih šest meseci ove godine, priliv stranih direktnih investicija dostigao je 1,72 milijarde evra, što je povećanje od 19 odsto, poručio je Selaković.

Blagi pad izvoza robe u prošloj godini od 2,7 odsto bio je podstaknut smanjenjem izvoza prerađivačke industrije zbog pogoršanja spoljne tražnje, kaže Selaković i dodaje da ove godine očekuje potpuni oporavak izvoza roba i usluga sa nominalnim rastom od preko 20 odsto.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je najintenzivnija saradnja između Srbije i Azerbejdžana u prethodnom periodu bila u oblasti putne infrastrukture, sa završetkom izgradnje deonice Ljig- Preljina.

Izrazio je zadovoljstvo što je azerbejdžanska kompanija Azvirt doprinela završetku tog projekta, naglašavajući da su u pripremi novi zajednički projekti.

Stevanović: Srbija privlačna investitorima

Očekivanja su da će se bilateralna saradnja Srbije i Azerbejdžana intenzivirati na svim poljima, a posebno u oblasti ekonomije, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je u Bakuu, na šestom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Azerbejdžana, predstavio mogućnosti za investiranje i ulaganje u Srbiji, kroz direktne investicije, kao i kroz preduzeća koja su u procesu privatizacije.

Stevanović, koji je član delegacije koju predvodi ministar spoljnih poslova i predsednik srpskog dela Međuvladine komisije Nikola Selaković, istakao je da je Vlada Srbije zahvaljući reformama doprinela stvaranju privlačnog privrednog ambijenta.

Kako kaže, to je našu zemlju pozicioniralo kao jednu od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope.

Stevanović je ukazao da su rast i modernizacija industrije i ulaganja u infrastrukturu glavni pokretači ekonomskog razvoja Srbije, koja je, navodi, jedan od regionalnih lidera u privlačenju direktnih stranih investicija.

To je, dodaje, omogućeno političkom i ekonomskom ravnotežom, ali i zahvaljujući dostupnosti kvalifikovane radne snage.

Stevanović je naveo da u Srbiji posluje 15 slobodnih zona koje su ravnomerno rasprostranjene, a koje, kaže, treba da doprinesu privrednom razvoju kroz povećani priliv investicija, rast izvoza i zaposlenosti.

Poručio je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je u vreme epidemije našla adekvatan način da pomogne privredu.

"Srbija je odlučna u nameri da poveća konkurentnost nacionalne privrede i njenu integrisanost u međunarodne ekonomske tokove, kao i da unapredi poslovno okruženje“, naglasio je Stevanović.

On je juče prisustvovao i sastancima koje je ministar Nikola Selaković imao sa ministrima ekonomije i odbrambene industrije Azerbejdžana.