Biznis Privreda
POSLOVNA KLIMA U NEMAČKOJ NEŠTO TMURNIJA U JULU! Ovo su razlozi zbog kojih "tone" uslužni sektor i proizvodnja

POSLOVNA KLIMA U NEMAČKOJ NEŠTO TMURNIJA U JULU! Ovo su razlozi zbog kojih "tone" uslužni sektor i proizvodnja

Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika postalo je u julu malo tmurnije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Zivot na pocek 01_RAS_foto mladen surjanac Foto: M. Šurjanac / RAS Srbija
Zivot na pocek 01_RAS_foto mladen surjanac

Indeks poslovne klime u najvećoj evropskoj ekonomiji, koji izračunava minhenski ekonomski institut IFO, pao je na 100,8 poena u julu sa 101,7 poena u junu.

Kompanije su svoju trenutnu poslovnu situaciju generalno ocenile kao nešto bolju, pri čemu je njihovo zadovoljstvo poraslo sa junskih 99,7 bodova na 100,4 poena ovog meseca, što je najviši nivo od avgusta 2018. Međutim, njihova poslovna očekivanja za naredne mesece su znatno manje optimistična, navodi IFO u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Foto: shutterstock

Uska grla u lancima snabdevanja i zabrinutost zbog ponovnog rasta korona slučajeva opterećuju privrednike.

Pokazatelj poslovnog sentimenta u proizvodnoj industriji pao je četvrti put uzastopno, i to sa 28,5 bodova u junu na 27,4 poena u julu, pre svega zbog izrazitog smanjenja budućih očekivanja kompanija.

Iskorišćenost kapaciteta se popela sa 85,9 na 87,1 odsto, što je znatno iznad dugogodišnjeg proseka od 83,5 procenata.

Nestašica intermedijarnih proizvoda postaje sve kritičnija, a sve se više kompanija žali i na nedostatak kvalifikovanih radnika.

Pročitajte još

U uslužnom sektoru se poslovna klima pogoršala. Pružaoci usluga su zadovoljni svojim tekućim poslovanjem, ali su njihova poslovna očekivanja za naredne mesece splasnula sa 22,5 poena u junu na 19,8 poena ovog meseca. Kompanije i dalje predviđaju da će beležiti povećanje prodaje, samo ne u onoj meri u kojoj su to predviđale prošlog meseca.

Indeks poslovne klime je potonuo i u trgovini kada je reč o budućim očekivanjima, pri čemu je ovde pokazatelj pao sa junskih 17,8 na 15,8 poena u julu, dok je ocena o aktuelnoj poslovnoj situaciji blago porasla. Sve više kompanija u sektoru maloprodaje takođe izveštava o problemima u snabdevanju.

U nemačkom građevinarstvu se poslovna klima poboljšala u julu treći mesec zaredom sa prošlomesečnih 4,2 na sadašnjih 5,7 poena, pri čemu je poraslo i zadovoljstvo aktuelnom poslovnom situacijom ali i očekivanja kompanija za naredne mesece.