Dostupni linkovi

Hrvatska: Pupovac upozorava na incidente u Srbu


 Milorad Pupovac u Zagrebu, 21. maj 2018.
Milorad Pupovac u Zagrebu, 21. maj 2018.

Srpsko narodno vijeće (SNV) u Hrvatskoj upozorava na “nezapamćeno divljanje stranke A-HSP (Autonomna-Hrvatska stranka prava) Dražena Keleminca” u Srbu, u Lici, navodi se u saopštenju SNV-a od 26. jula. Takođe, navode da policija tim povodom nije preduzela ništa protiv organizatora akcije.

Upozorenje je iznio Milorad Pupovac, predsjednik SNV, sa konferencije za novinare u Zagrebu, dan uoči tradicionalnog obilježavanja godišnjice napada na žandarmerijsku postaju u Srbu iz 1941. godine, koji se poslije Drugog svjetskog rata uzimao za početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj.

A-HSP je radikalno desna stranka, koja na svom internet portalu između ostalog koristi i obilježlje ustaškog pokreta iz Drugog svjetskog rata “Za dom spremni”, što u Hrvatskoj nije zabranjeno, ali je uzrok stalnih polemika.

Optužbe SNV

U SNV upozoravaju da članovi A-HSP danima uznemiravaju stanovnike Srba, te da je u središtu Srba postavljena kamp kućica okićena ustaškim simbolima, uz provociranje stanovnika tog mjesta na jugoistoku Hrvatske, nekih 300 kilometara od Zagreba.

Iz SNV-a tvrde da Keleminec zastrašuje, uznemirava i vrijeđa sjećanje kako na žrtve, tako i na ustanak, te pritom ističe “znamenja mržnje, potiče na mržnju, uznemiravanje i osjećaj straha”.

Ističu i da policija nije poduzela ništa protiv organizatora tih provokacija, a istodobno su, zbog negodovanja koje su iskazali protiv Keleminca i njegovih pristaša, privedeni mještani Srba, mladići od 20-ak godina koji s “četničkom i ustaškom ideologijom nemaju nikakve veze”.

Pupovac je naglasio da treba prestati s uznemiravanjem mještana Srba i svih onih koji će u utorak doći na obilježavanje 80. godišnjice podizanja ustanka.

"Ustaše u Srb ne mogu i neće", poručio je Pupovac.

"Ustanak u Srbu prije 80 godina nije bio samo gola odbrana života srpskoga naroda na tom prostoru, taj ustanak je bio početak u kojem su slogu u oružanom bratstvu našli Dalmatinci i Ličani, Hrvati i Srbi i stvorili slobodan teritorij na hrvatskoj i bosanskoj strani”, zaključio je Pupovac.

Plenković o incidentima u Srbu

Ovim povodom oglasio si premijer Hrvatske Andrej Plenković navodeći da je pročitao šta se zbiva.

“Prema sadašnjem zakonu sve mehanizme koje imaju policija i sudovi, tu su za poduzimanje mjera. Koliko sam shvatio, policija je već djelovala i djelovat će ponovno ako treba", poručio je Plenković, prenosi HRT.

Inače, 27. juli se od 1990. godine ne obilježava kao Dan ustanka. Nakon 1990. se kao početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj uzima 22. juni 1941. godine, datum formiranja prvog partizanskog odreda u Sisku.

XS
SM
MD
LG