Šveđani rade punom parom: Vakcine u budućnosti nećemo dobijati iglom

Jedina zaštita od kovida u ovom trenutku dolazi vakcinacijom. Ali u budućnosti bi te vakcine mogle da sođu iz inhalatora ili tableta, piše BBC.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji.hr

Ponedeljak, 26.07.2021.

19:56

Šveđani rade punom parom: Vakcine u budućnosti nećemo dobijati iglom
Ilustracija Foto: depositphotos/ bezikus

Taj britanski medij objavio je reportažu iz jedne švedske laboratorije smeštene u selu Medikon, jednom od najvećih naučnih parkova na jugu Švedske i koja prikazuje u kojoj su fazi tamošnji naulnici s istraživanjima novih načina primene vakcina.

Hemičarka Ingemo Anderson pokazala je tako novinarskoj ekipi potencijalnu blisku budućnost - tanki, plastični inhalator, veličine polovine kutije šibica za koji se njen tim nada da bi mogao da igra veliku ulogu u globalnoj borbi protiv koronavirusa omogućavajući ljudima da kod kuće uzimaju verzije budućih vakcina u prahu.

"Lako ga je i jeftino proizvoditi", kaže Johan Vaborg, izvršni direktor firme koja se najviše bavi proizvodnjom inhalatora za pacijente s astmom.

"Samo uklonite mali plastični deo, a zatim se aktivira inhalator vakcine i samo ga stavite u usta i potom duboko, duboko udahnite", objašnjava Vaborg.
Foto: shutterstock/Likoper
Reč je o kompaniji Iconovo koja surađuje sa ISR-om, startapom koji se bavi imunološkim istraživanjima u Stokholmu i koja je razvila vakcinu u obliku suvog praha protiv kovida 19. Za njega koriste proizvedene proteine ​​virusa kovid 19 (za razliku od Fajzera, Moderne i AstraZeneke koji koriste RNA ili DNA), a može da podnese temperature do 40 stepeni C. I upravo je to glavna razlika u uslovima čuvanja trenutno dostupnih vakcina protiv koronavirusa odobrenih od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO), koja su sva u tekućem obliku i moraju da se drže na niskim temperaturama inače će izgubiti dejstvo.

"To znači da biste vakcinu u prahu mogli distribuirati vrlo lako bez 'hladnog lanca', a može se primeniti bez da su nužni zdravstveni radnici", kazao je BBC-ju osnivač ISR-a Ola Vingist, inače profesor imunologije na Institutu Karolinska, jednom od vodećih švedskih medicinskih univerziteta. Firma trenutno testira svoje vakcine na beta (južnoafričkoj) i alfa (britanskoj) varijanti koronavirusa. Veruje da bi se kovid inhalator mogao pokazati posebno korisnim u ubrzavanju uvođenja vakcina u Africi gde trenutno nema domaćih proizvođača vakcina, a toplija klima i ograničena nabavka električnom energijom veliki su im izazov što se tiče čuvanja i isporuke vakcina.

Do sada je testiran samo na miševima, iako su ISR i Iconovo prikupili dovoljno novca za započinjanje studija na ljudima u naredna dva meseca. Kako ističe BBC, već postoji optimizam u medicinskoj zajednici da bi, ako se vakcine u prahu poput ove pokažu uspešnim, mogla biti ne samo revolucionarni globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, već i olakšati skladištenje i distribuciju istih za druge bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: