Tržište

Filip Moris možda prestane sa prodajom cigareta u Britaniji

Filip Moris možda prestane sa prodajom cigareta u Britaniji
Foto: N.N. | Filip Moris možda prestane sa prodajom cigareta u Britaniji

LONDON - Duvanska kompanija Filip Moris mogla bi za 10 godina da prestane s prodajom cigareta u Velikoj Britaniji, što bi značilo da njen glavni brend, Marlboro, nestane iz britanskih trgovina.

Britanske vlasti nedavno su poručile da žele da zaustave pušenje u zemlji do 2030, a izvršni direktor Filipa Morisa Jacek Olčak najavio je da kompanija želi da pomogne ovu kampanju.

"Mislim da se u Velikoj Britaniji za najviše 10 godina može riješiti problem pušenja", rekao je Olčak.

Kako pišu mediji, predsedstavnici udruženja koja se zalažu za ukidanje pušenja u Britaniji kažu da su iz ove kompanije i prije dolazile slične izjave.

"Filip Moris tvrdi već godinama da želi da stane na kraj pušenju. Ali kako takve tvrdnje ozbiljno shvatiti od kompanije koja prodaje više od jedne od 10 cigareta popušenih širom svijeta", poručuje Debora Arnot iz udruženja Action on Smoking and Health (ASH).

Ona je naglasila da prestanak pušenja do 2030. mora biti vladin prioritet i da je ono vjerovatno ubilo više ljudi nego kovid-19 prošle godine u Velikoj Britaniji, a da lijepe riječi iz Filip Morisa nisu rješenje već da je potrebno finansiranje kampanja za promjenu ponašanja pušača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije