Nezavisni stav

Vatrogasci ugasili podjele

Vatrogasci ugasili podjele
Foto: N.N. | Vatrogasci ugasili podjele

O tome da se na muci poznaju junaci i da se tek u nevolji ispoljavaju one najplemenitije ljudske osobine, svjedoče vatrogasci iz Sanskog Mosta i Prijedora, koji zajednički gase požare te tako spasavaju ljudske živote i materijalna dobra.

Vatra i druge elementarne nepogode ne poznaju međuentitetske linije razgraničenja, ne razlikuju nacionalnu ili vjersku pripadnost niti druge podjele zbog kojih je današnje bosanskohercegovačko društvo gotovo nesposobno da normalno funkcioniše.

Vatrogasci su skromni heroji u crvenom koji danonoćno bdiju nad našim sudbinama i u svakom trenutku su tu da priskoče u pomoć. Takav primjer su pripadnici vatrogasnih jedinica iz ova dva grada koja pripadaju različitim entitetima, ali ta činjenica nikada nije uticala na njihovu međusobnu saradnju.

Kada je sanskim vatrogascima neophodna pomoć u savladavanju vatrene stihije, u svakom trenutku mogu računati na pomoć kolega iz Prijedora i obrnuto. Kažu kako se do sada niti jednom nije dogodilo da je poziv za pomoć ostao bez odgovora, a njihova zajednička saradnja rezultirala je mnogim uspješnim akcijama u kojima su ugašeni brojni požari.

Jedna takva odigrala se prije nekoliko dana, kada je u blizini Sanskog Mosta gorjelo skladište sa zapaljivim građevinskim materijalima, a vatra prijetila da zahvati obližnje kuće i izazove pravu katastrofu. U pomoć su odmah priskočili prijedorski vatrogasci, koji su na lice mjesta stigli u rekordnom roku i intervenisali specijalnim vozilom opremljenim za ovakvu vrstu požara. Samo zahvaljujući nadljudskim naporima i pravovremenoj intervenciji, izbjegnuta je velika tragedija. Osim toga, treba istaći kako su pripadnici obje jedinice dobri prijatelji koji se druže i razmjenjuju iskustva i van radnog vremena jer, kako kažu, vatrogasci su prije svega ljudi koje krase najljepše i najtananije ljudske osobine, kao što su plemenitost i spremnost da se pomogne u nevolji.

Nažalost, umjesto istinskih anonimnih junaka u crvenom, naš javni prostor već decenijama zauzimaju domaći politički piromani koji neprestano pale političke vatre i svako malo dodaju kerozin. Takve vatre je, nažalost, mnogo teže ugasiti. Zbog toga, ugledajmo se na vatrogasce, a ne na političare!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije