Dostupni linkovi

Demonstranti u Teheranu skandiraju 'smrt diktatoru' dok se protesti šire


Protesti zbog nestašice vode u Teheranu, 26. juli 2021.
Protesti zbog nestašice vode u Teheranu, 26. juli 2021.

Protesti protiv nestašice vode i pogoršanja ekonomskih prilika u Iranu proširili su se ulicama Teherana, dok demonstranti u glavnom gradu otvoreno pokazuju nezadovoljstvo islamskim rukovodstvom zemlje skandirajući "Smrt diktatoru".

Iranski servis Radija Slobodna Evropa navodi kako se vidi sa videa i postova na društvenim mrežama da je protestni skup održan ujutro 26. jula na aveniji Jomhuri Islami u centru Teherana.

Demonstranti su takođe izrazili podršku protestima u Khuzestanu i drugim iranskim gradovima koji od 15. jula protestuju zbog nestašice vode.

U jednom videu iz Teherana demonstranti su izrazili nezadovoljstvo konzervativnim islamskim sveštenicima koji kontrolišu politički život u Iranu skandirajući: "Topovi, tenkovi, vatromet, mule moraju otići." U drugim video zapisima mladi demonstranti skandirali su "Srami se Hamnei" i "Odlazi" - misleći na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija.

Najgora suša u Iranu u najmanje 50 godina pogoršana je lošom politikom o upravljanju vodama. Nedostatak električne energije koja dolazi iz hidroelektrana također već sedmicama uzrokuje nestanke struje u dijelovima Irana. Od 15. jula vlasti su ustrijelile najmanje pet demonstranata.

Kuzestan, gdje su glavna naftna nalazišta u Iranu i najbogatija od 31 iranske provincije, pogođen je od kraja marta sušom. U pokrajini se nalazi oko 80 posto naftnih polja Irana i 60 posto rezervi prirodnog gasa u zemlji.

Lokalno stanovništvo -- od kojih su većina etnički Arapi -- već dugo se žale na diskriminaciju i kažu da nemaju koristi od bogatstva pokrajine.

Izvor: RSE/Radio Farda
XS
SM
MD
LG