Hladne noge i ruke kod bebe obično ništa ne znače VIDEO

Tropske temperature nikome ne prijaju, a posebno ne deci i trudnicama. U ovom periodu na snazi je često crveni meteoalarm. Uprkos svim apelima, ima roditelja koji svoju decu izvode napolje po najvećim vrućinama.

Izvor: B92, TV Prva

Ponedeljak, 26.07.2021.

16:52

Hladne noge i ruke kod bebe obično ništa ne znače VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Roditelji stavljaju svoje potrebe ispred potreba bebe. Mame često kažu "ali mi smo bile nepun sat napolju", ali nije bitno vreme koje provedete, bitno je da posmatrate decu da biste videli i primetili kada nešto nije u redu i kada životne navike treba menjati, ukazala je Jelena Vasojević ispred savetovališta Halo beba.

"Nama je već tradicionalno usađeno to da će deci biti hladno i da će biti gladna. Roditelji se uvek vode parolom "Bolje više nego manje, a mi uvek apelujemo na to "manje je više" jer dečja koža je oseljivija, organizam im je osetljiviji, njima 'termostat' ne radi kao naš i centar za termoregulaciju nije još formiran, te se mnogo brže pretople i izgube tečnost nego mi odrasli", kaće Vasojević za TV Prva.

Isto tako, objašnjava ona, da hladne noge i ruke ne pokazuju da je bebi hladno i upozorava da se bebe po ovako visokim temperaturama ne voze u korpama, već u onim sintezisima - auto sedištima, gde dete ima protok vazduha. Bebu do 6 meseci ne izlagati Suncu, šetati je u doba dana kada nema Sunca, što znači nema potrebe stavljati pelenu preko kolica.

Jako je važno redovno im davati tečnost.

"Ni veća deca do tri, četiri godine neće tražiti vodu svaki put kada su žedna. Na nama je da često nudimo decu".
Kako prepoznati toplotni udar?

"Deca se dosta znoje i gube orjentaciju, to se vidi po komunikaciji, prestaju da mokre i najčešće dobijaju temperaturu, a deca koja su već svesna i mogu da govore, žale se na mučninu i glavobolju", navodi simptome toplotnog udara sagovornica TV Prve.

Takođe podseća da postoji i zakasnela sunčanica kada ceo vikend ili ceo dan budete negde napolju, a onda detetu najčešće noću pozli. Deca najpre zaspu, Sunce ih omami, a onda noću krenu mučnine. Temperatura se može javiti, ali i ne mora. Postupak zbrinjavanja je isti, što znači da odvedete dete u najbližu zdravstvenu ustanovu jer je najbolje da stanje isprati pedijatar.

Kako sa klimama u stanovima i kako da pripremite dete na putovanje avionom, autobusom i kolima saznajte u video-gostovanju:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: