Bajden predložio osmoro glavnih saveznih tužilaca 1Foto: EPA-EFE/ SARAH SILBIGER / POOL

Predsednik Saveznih Amaričkih Država Jozef Bajden nominivao je osmoro kandidata za savezne tužioce SAD-a, uključujući glavnog saveznog tužioca. koji će – ako bude izabran – nadgledati postupke u slučaju pobune 6. januara.

Bajdenov izbor za saveznog tužioca Kolumbijskog distrikta, gde je tužilaštvo biti preplavljeno slučajevima koji se odnose na nerede 6. janura, jeste Metju Grejv (Matthew Graves), advokat i bivši pomoćnik tužioca SAD, javlja HRT pozivajući se na Hinu.

Savezni tužioci su dali nalog za hapšenje više od 535 osoba pod optužbom za učešće u nasilju u kojem su se demonstranti sukobili s policijom, razbijali prozore, te primorali članove Kongresa i tadašnjeg potpredsednika Majkla Pena da beže na sigurna mesta.

Bajden je nominova i Rejčel Rolins (Rachael Rollins), tužiteljku iz Bostona, koja je deo rastućeg nacionalnog pokreta „progresivnih tužilaca“ koji podržavaju nastojanja da se ukloni rasna nejednakost odbacivanjem tradicionalne kulture „odlučnog obračuna s kriminalom“ koja je dovela do nesrazmernog broja crnaca u zatvorima.

Među ostalim kandidatima su Erik Bajron (Erek Barron) iz distrikta Marilenda, Nikolas Braun (Nicholas Brown) iz zapadnog distrikta Vađington,  Kliforda Džonson (Clifford Johnson) iz severnog distrikta Indijane, Zahari Mejers (Zachary Myers) iz južnog distrikta Indijane, Trini Ros iz zapadnog distrikta Njujork i Vanesa Valdref iz istočnog distrikta Vašington.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari