Otpisali dug za 2.500 studenata 1Foto: Pixabay/Nikolayhg

Univerzitet u Južnoj Karolini oprostiće neplaćene školarine za 2.500 studenata koji su, usled finansijskih poteškoća izazvanih pandemijom kovid19, prestali da pohađaju nastavu.

Državni univerzitet Južne Karoline, jedini javni istorijski crni univerzitet (HBCU), objavio je da će otpisati ukupno 9,8 miliona dolara duga koristeći novac iz državnog Spasilačkog paketa pomoći Amerikancima da se oporave od ekonomskih posledica pandemije.

„Posvećeni smo da studentima pružimo jasan put napred kako bi mogli da nastave fakultetsko obrazovanje i diplomiraju bez tereta finansijskog duga prouzrokovanog okolnostima koje su bile izvan njihove kontrole“, rekao je Aleksandar Konjers, vršilac dužnosti dekana univerziteta. Dodaje da „nijedan student ne bi trebalo da sedi kod kuće jer ne može da priušti da plati dospeli dug nakon što je doživeo finansijsku pustoš izazvanu globalnom pandemijom“.

Poznat kao mesto masakra u Orandžbergu, gde je policija 1968. ubila troje studenta nakon protesta protiv segregacije, Državni univerzitet Južne Karoline je drugi istorijski crni univerzitet koji je najavio otpis duga posle Univerziteta u Ohaju odakle je prošlog meseca poručeno da će otpisati studentska  dugovanja u vrednosti od 375.000 američkih dolara.

Odlukom federalne vlada privremeno je zamrznuta otplata plaćanja školarine do 1. oktobra, čime je omogućeno, navodi se, „malo predaha“ u studentskoj krizi.

Više od 42 miliona Amerikanaca koristi studentske zajmove u ukupnoj vrednosti od 1,6 biliona dolara.  Više od trećine Amerikanaca koji su išli na koledž zadužili su se da bi platili svoje obrazovanje, pokazuje statistika.

Prosečno crno američko domaćinstvo ima oko 10 puta manje bogatstva od prosečnog belog američkog domaćinstva, pa se taj rasni disparitet može videti i na primeru studentskih dugovanja.  U poređenju sa belim Amerikancima, više Afroamerikanaca kasni sa plaćanjem studentskih kredita, a vrlo malo njih je otplatilo kredite.

Ovi podaci su privukli pažnju istaknutih zakonodavaca i aktivista koji su pozivali administraciju Džozefa Bajdena da otpiše studentske dugove.

„Ne možete biti antirasista ako ste protiv otpisa duga studentima“, napisala je na Tviteru u aprilu Ajana Prisli, demokratska kongresmenka iz Masačusetsa.

Nakon što se Bajden obavezao da će smanjiti razliku u bogastvu belaca i crnaca, predsednik Nacionalne asocijacije za napredovanje ljudi obojene kože (NAACP) Derik Džonson kritikovao je to što Bajden nema plan za rešavanje studentskog duga koji, kako je naveo, „nesrazmerno pogađa Afroamerikance“. Kako je rekao za Vašington post, „ne možete početi da se bavite finansijskom nejednakošću po rasnoj osnovi bez rešavanja krize studentskog duga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari