Slavlje Brazila (Reuters)
Slavlje Brazila (Reuters)

Atomska odbojka u južnoameričkom derbiju: Argentini malo i 2:0 protiv olimpijskog šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.07.21. | 18:26

Brazil napravio ozbiljan podvig u četvrtom setu, istopio zaostatak 17:11 i slavio u tesnom taj-brejku

Možda ne odbojkaški derbi Južne Amerike neće privući identičnu pažnju kao kada bi sa jedne strane travnate podloge bio Lionel Mesi, a sa druge Nejmara, ali ko god da je pratio odbojkašku bitku Brazila i Argentine sigurno se nije pokajao. Atomska odbojka igrala se u Tokiju i umalo da Gaučosi ponude drugo najveće iznenađenje od starta Olimpijskih igara. Međutim, uverili su se da protiv olimijskog šampiona ni prednost od 2:0 u setovima nije garancija trijumfa - 3:2 (19:25, 21:25, 25:16, 25:21, 16:14).

Propustili su Argentinci jedinstvenu priliku da rasplamsaju sebi kakvu-takvu nadu da mogu da izađu iz grupe, u kojoj se još nalaze Francuska, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Tunis. A posle dva ubedljiva seta delovalo je će serija od šest uzastopnih poraza protiv Brazila biti prekinuta.

Izabrane vesti

Rezendea, Lukarelija i saigrače nije pokolebao ogroman zaostatak, pa su treći set dobili dozvolivši rivalu samo 16 poena. Došao je četvrti set u kojem je Brazil pokazao dva lica. U prvoj polovini meča Brazilci su kuburili sa napadačkom realizacijom, ali ono što im je omogućilo povratak jeste briljantna igra u odbrani, kako na mreži, tako i u polju.

Način na koji se situacija odvijala u četvrtom setu ukazivala je na iznenađenje približno onom koje je na startu takmičenja napravio Iran savladavši Poljsku 3:2. Argentinci su vrlo brzo po startu seta uspeli da steknu osetnu prednost i do njegove sredine čuvali suficit od šest poena. A onda su Brazilci saterani u ćošak pokazali pravo lice olimpijskog šampiona.

Otupeli su napadačku oštricu raspucanog Bruna Lime. Na 17:14 korektora Argenitne je u situaciji jedan na jedan, u bloku zaustavio Lukareli, a primač servisa Karioka je na identičan način, oči u oči sa istim rivalom primakao Brazil na poen zaostatka. Nisu izabranici Renana dal Zota samo digli zid na mreži, već su začarali i polje, tako da maltene nije mogla da im padne lopta. To se manisfestovalo serijom 9:1 - od 17:11 Brazilci su stigli do 20:18, a set okončali sa 25:21.

U odlučujućem setu igralo se praktično poen za poen sve dok Bruno Lima u bloku nije zaustavio Joandija Leala, a Argentina povela 11:9. Bruno Rezende je u tim momentima odgovornost prebacivao upravo na Leala, a ovaj odgovorio sa dva uzastopna, odnosno tri poena u kratkom roku. Brazil je ubrzo stigao do prve meč lopte koju nije iskoristio, ali u narednom pokušaju pomogao je Fakundo Konte koji je "isterao" loptu u aut.

Statistički Argentinci su nadmašili rivala kako u poenima iz napada, tako i u onima u bloku, ali su meč simbolično okončali greškom kojih su ukupno napravili 32, čak 12 više od rivala.

Posle dve utakmice u grupi B Argentina je pretposlednja sa dva poraza i jednim bodom, a Brazil tik iza Rusije sa istovetnim učinkom od dve pobede, ali bodom manje jer jedanašnja bila u pet setova.



tagovi

Olimpijske igre 2021Olimpijske igre 2020tokio 2020Muška odbojkaška reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara