Dostupni linkovi

Vlada FBiH uvezuje staž rudarima, u Zenici prekinut štrajk glađu


Rudari iz Zenice i Breze, Breza, 15. februar 2021.
Rudari iz Zenice i Breze, Breza, 15. februar 2021.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na telefonskoj sjednici 26. jula donijela Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje staža radnicima zavisnih društava – rudnici uglja u koncernu Elektroprivrede BiH (EP).

To je i bio zahtjev grupe bivših radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja (RMU) Zenica, penzionisanih prošle godine, koji su nakon ove odluke Vlade FBiH prekinuli štrajk glađu započet u ponedjeljak ujutru 26. jula, zbog neuplaćenih doprinosa te zbog toga što još nisu ostvarili pravo na zarađene penzije.

Bivša radnica Mubera Dizdarević koja je bila u štrajku glađu, ranije danas je za Radio Slobodna Evropa rekla da je otišla u penziju u septembru 2020. godine te kako su tužili RMU jer su, kako navodi, trebalo da im 'u roku od tri mjeseca uplate doprinose da bismo mi otišli u penziju'.

„Nas nisu ispoštovali, ništa nam nisu uplatili. Primali smo šest mjeseci otpremninu, to je isteklo nekad u februaru, i od februara od nas nema niko nikakvih primanja. Tužili smo, uplaćen nam je samo PIO (Penziono-invalidsko osiguranje FBiH), tj. penziono, ali nam nisu uplatili zdravstvo i nisu nam uplatili porez za nezapslenost. Porezna uprava nam ne da potvrdu, da bi nam PIO izdao rješenje za penziju“, rekla je ranije Dizdarević za RSE.

Petnaestak od 38 prošle godine penzionisanih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su jutros u 9 sati započeli štrajk glađu, nakon odluke Vlade Federacije, prekinulo je štrajk, potvrdila je za Fenu Emina Dračić, jedna od bivših radnica tog rudnika.

“Zadovoljni smo zbog ovakvog raspleta i zahvalni smo svima koji su nam pomogli da ostvarimo svoja prava, ali smatramo i da nije trebalo ovoliko čekati. Nadam se da ćemo sljedećeg mjeseca i dobiti svoje zasluženo zarađene penzije”, ističe Dračić.

Biće penzionisano više od 60 radnika zeničkog rudnika, koji su penzionisani tokom 2020. pa do 31. maja 2021.godine.

Odlukom o uvezivanju radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO, za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno za 31. majem 2021., pored RMU Zenica, obuhvaćeni su i drugi rudnici u FBiH koji posluju u Koncernu EP BiH.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH, za realizaciju ove odluke zaduženi su Elektroprivreda BiH, zavisna društva – rudnici uglja u Koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, te Porezna uprava FBiH.

Inače, Elektroprivreda BiH je u aprilu 2020. godine pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

XS
SM
MD
LG