Читај ми!

Kad maline rode na Povlenu

Privodi se kraju berba jednorodnih sorti maline u valjevskom kraju. Ovogodišnju sezonu obeležila je rekordna cena, ali manji rod zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Naša ekipa bila je u jednom planinskom domaćinstvu.

U valjevskom planinskom selu Taor, na padinama Povlena, sezona u malinjacima još traje. Berba se ovde na 900 metara nadmorske visine završava poslednja. U malinjaku Miroslava Milovanovića, nakon dužeg perioda, konačno zadaovoljni rodom i cenom od 430 dinara za kilogram.

 

"Sad imamo sve uslove i beremo i  isporučujemo, problem je oko berioca berača, nema, nema berača, teško ih je naći. Propalo je sigurno, spalo nam je preko tona malina, ali šta da ridimo ima i da propadne, a ima i nama za domaćinstvo i tako", kaže Miroslav Milovanović iz Taora kod Valjeva.

Zahvaljujući samo višečllanoj porodici i uz pomoć komšija Milovanovići stižu da oberu veći deo roda.

"A jedino što meni pomažu deca unuci što se okupimo, što smo velika porodica, oberemo i završimo poslove. Ja obožavam malinu da berem, ja sam od jutra do mraka u malini, objašnjava Milunka Milovanović iz Taora.

Ove godine imaće više od 6 tona, na oko pola hektara zasada, što je znatno iznad proseka za valjevski kraj.

"Za nekih sigurno tridesetak posto imamo bolji rod ove godine. Pomoglo je mnogo u onim sušnim danima kad je bilo velike žege, imali smo uslova za navodnjavanje, navodnjavali smo malinu. Tako da to nam je mnogo pomoglo da pojačamo rod i kvalitet je bio mnogo bolji ", dodaje Mirko Milovanović, iz istog sela.

Ovakvih uspešnih porodičnih primera u proizvodnji maline sve je manje u valjevskom kraju. Dobra cena, uprkos manjem rodu i nedostatku radne snage, ponovo podstiče interesovanje za širenje zasada.

"Treba biti obazriv i prilikom izbora parcele. Videli smo nije ista ekspozicija istočna, jugoistočna ili jugozapadna, treba biti obazriv što se tiče vode, da li ima mogućnost navodnjavanja i naravno radnu snagu obezbediti", ističe Đorđe Sovilj iz PSSS Valjevo.

U valjevskom kraju uskoro počinje berba dvorodnih kasnijih sorti maline koje se beru i u jesen. Ovi malinjaci se bolje održavaju pa se očekuje i solidan rod. 

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво