Читај ми!

Slučaj vozača sa Karaburme – ministarka zahteva da se ispita odgovornost sudije

Ministarka pravde Maja Popović podnela je zahtev da se ispita postojanje disciplinske odgovornosti nadležnog sudije za prethodni postupak koji je pustio da se brani sa slobode vozač koji je na Karaburmi pregazio dvojicu dečaka i potom pobegao sa mesta nesreće. Po objavi ove informacije, građani na Karaburmi najavili da će obustaviti proteste.

Ministarka pravde podnela je zahtev Visokom savetu sudstva da u okviru svojih nadležnosti preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu. 

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da su vođenje tog postupuka nadležni disciplinski organi Visokog saveta sudstva (disciplinski tužilac i disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupe hitno kako vođenje postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je disciplinski prekršaj izvršen.

Ukoliko bude utvrđena disciplinska odgovornost sudije mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana kao i trogodišnja zabrana napredovanja.

Kako se dodaje, ukoliko se, pored navedenih sankcija, utvrdi da da je sudija počinio težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

Sa druge strane, resorno ministarstvo napominje da sudija ne može krivično odgovarati za mišljenje koje je izneo u obavljanju svoje funkcije. 

Sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu pustio je osumnjičenog L. G. (38) da se brani sa slobode iako je već dva puta krivično osuđivan za dela iz oblasti saobraćaja.

Posle protesta građana koji su blokirali Ulicu Marije Gregoran na mestu nesreće, Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio je rešenje sudije za prethodni postupak i vozaču odredio pritvor do 30 dana.

Nesreća na Karaburmi, u Ulici Marijane Gregoran, dogodila se u nedelju uveče 18. jula, kada je G. L. automobilom udario dvojicu dečaka, koji su sa ocem prelazili ulicu, a zatim pobegao. 

Dečaci od 4 i 9 devet godina pretrpeli su teške povrede, kojima je stariji kasnije podlegao.

Od kada se saznalo za smrt dečaka, građani su na Karaburmi organizovali celodnevne proteste i blokadu ulice Marijane Gregoran.

Po objavi da je ministarka pravde pokrenula ispitivanje odgovornosti sudije, građani su na Fejsbuk stranici "Pravda za Stefana" objavili da time prestaju razlozi za blokade i proteste, ali da će nadalje pratiti proces protiv sudije Đerić. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво