Građani obustavlili protest pošto je iniciran postupak protiv sudije u slučaju vozača s Karaburme 1Foto: N1

Građani koji više dana i noći protestuju u ulici Marijane Gregoran u Beogradu odlučili su večeras da obustave protest, pošto je Ministarstvo pravde podnelo zahtev Visokom savetu sudstva da preispita postojanje disciplinske odgovornosti sutkinje za prethodni postupak Radmile Đerić.

Kako javlja N1 sa lica mesta, građani su zadovoljni ovakvim raspletom događaja.

Sutkinja Đerić je pustila osumnjićenog da se brani sa slobode, što je izazvalo proteste, posebno kada je jedan od dećaka udarenih u saobraćajnoj nesreći preminuo.

Vozač Lazar G. (38) je automobilom na pešačkom prelazu udario oca sa dva sina, od kojih je stariji dečak podlegao povredama u bolnici nekoliko dana kasnije, dok mlađi (4) očekuje operaciju noge.

Ukoliko disciplinski postupak bude uskoro pokrenut, time bi bio ispunjen osnovni zahtev građana koji od prošle nedelje protestuju nezadovoljni prvobitnom odlukom  suda da bahati vozač bude pušten da se brani sa slobode, pa će višednevna blokada saobraćaja u Ulici Marijane Gregoran, gde se nesreća dogodila, najverovatnije obustaviti, potvrdio je Danasu jedan od učesnika protesta.

 

Bes građana izazvala je odluka sudije da vozač ne bude zadržan u pritvoru, uprkos tome što je pobegao sa mesta nesreće, kao i činjenici da iza sebe ima veliki broj saobraćajnih prekršaja i slučajeva vožnje pod dejstvom alkohola.

Iniciranje pokretanja disciplinskog postupka usledilo je nakon višednevnih protesta građana i blokade Ulice Marijane Gregoran na Karaburmi gde se nesreća dogodila, sa zahtevima da se ispita postojanje odgovornosti sutkinje Đerić, kao i osnovanost informacije da ona lično poznaje optuženog, što bi mogao da bude osnov za njeno izuzeće iz slučaja.

Građani su nastavili proteste i nakon što je odluka suda, na zahtev tužilaštva, preinačena a optuženom određen pritvor od 30 dana.

„Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen“, navodi u saopštenju ministarka pravde Maja Popović, koja je u petak najavila ovu inicijativu, a prenosi Telegraf.

„Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije“, kažu u Ministarstvu pravde.

Građani okupljeni oko neformalne inicijative Pravda za Stefana kažu za Danas da su zadovoljni korakom koji je preduzelo Ministarstvo a koji će voditi ispunjenju zahteva koji su javno izneli prošle nedelje. Ipak, oni čekaju i zvanično pokretanje postupka disciplinske kontrole i kažu da tek sledi dogovor o daljim koracima.

– Pokretanje disciplinskog postupka i ispitivanje postojanja odgovornosti sutkinje Đerić jeste ono što smo tražili i ukoliko sve bude rađeno u skladu sa zakonom, verovatno ćemo obustaviti blokadu ulice na Karaburmi, jer za tim više nema potrebe. Naravno, tek ćemo se još konsultovati oko toga, jer je ova vest sveža, a o postupku još nije formalno odlučeno.  Naravno, pratićemo šta se dalje dešava i da li se sve u tom postupku odvija po zakonu, i bićemo spremni da opet reagujemo ukoliko ne bude tako, kaže za Danas Lazar Pavlović, jedan od sugrađana sa Karaburme i dodaje da se takođe nada i uskorom podizanju optužnice, što je takođe bio zahtev nezadovoljnih sugrađana.

Moguće razrešenje sudije

Kako su iz Ministarstva dodali, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije, za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine. Pored tih sankcija, kako kažu u nadležnom Ministarstvu, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari