Strani novinari maltretirani tokom izveštavanja o poplavama u Kini 1Foto: EPA-EFE/FEATURECHINA CHINA OUT

Strani novinari koji su izveštavali o posledicama katastrofalnih poplava u Kini suočili su se sa neprijateljskim sukobima na ulicama, usled rastuće nacionalističke osetljivosti na bilo kakve negativne prikaze zemlje.

Novinare Los Anđeles tajmsa i Dojče velea je presrela grupa besnih Kineza, koji su ih snimali telefonima i ispitivali ih, optuživši ih za “širenje glasina” i “klevetanje” Kine. I novinari drugih medija su bili na meti napada, sa naročitim fokusom na Bi-Bi-Si.

Elis Su i Matijas Boelinger su bili na terenu u gradu Džengdžou, izveštavajući o posledicama prošlonedeljnih smrtonosnih poplava, kada je u samo tri dana u gradu i okolini palo onoliko kiše koliko u proseku padne u toku cele godine, poplavivši ulice i tunele podzemne železnice. Oni su, prenosi Gardijan, obišli i područja u kojima su poplavljene brojne prodavnice, a njihovi vlasnici izgubili sve što su imali, rekavši da su “uznemireni zbog nedovoljne pomoći vlasti”.

“Nailazili smo u Džengdžou i obližnjim, teško pogođenim područjima, na ljude koji su bili otvoreni i čak željni da govore o razaranju i poteškoćama sa kojima su suočeni. Ali grupa na koju smo naišli je bila očigledno besna i cilj im je bio samo da oteraju strance”, navela je Su u jednom tvitu.

Opisujući incident na Tviteru, Matijas Boelinger iz Dojče velea je naveo da su ga ljudi gurali i vikali da on “blati Kinu”, kao i da je postalo jasno da je grupa verovala da je on zapravo dopisnik Bi-Bi-Sija Robin Brant. “Tada nisam znao da je Brant na meti. Postoji čitava kampanja protiv Bi-Bi-Si njuza u nacionalističkim krugovima i državnim medijima”, napisao je Boelinger.

Stiven Mekdonel, dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kine, kaže da je očigledno da postoji “organizovana kampanja usmerena na maltretiranje”, sa fokusom na Bi-Bi-Si, koja uključuje pretnje nasiljem i pretnje porodicama poslate na privatne telefone onih koji rade u stranim medijima.

“Nije mi jasno zašto organi Komunističke partije ovo rade, s obzirom na to da se u medijskim izveštajima koje sam ja video izražava saosećanje sa ljudima”, rekao je Mekdonel.

Hešteg povezan sa incidentom je pregledan više od 27 miliona puta na kineskoj platformi Veibo, gde su se našle brojne kritike na račun novinara, od kojih su neke veoma uvredljive i preteće. Neki od onih koji su ostavljali komentare su zatražili da novinari kao što su Boelinger i Su budu deportovani, dok je Komunistička omladinska liga pozvala ljude da prate Branta i izveštavaju o njegovoj lokaciji.

Na postove Elis Su na Tviteru odgovorili su i drugi novinari koji kažu da su doživljavali slične situacije dok su izveštavali o poplavama, a u objavama na Veibu su se na meti našli i izveštači iz Al Džazire i Si-En-Ena.

Prema navodima Čajna didžital tajmsa, sajta sa sedištem u Kaliforniji koji prati događaje u Kini, kineskim medijima, koje vlasti strogo prate i kontrolišu, je naređeno da prenose samo “merodavne informacije” o žrtvama i materijalnoj šteti, i da “ne preteruju sa žalosnim tonom, niti da pridaju preveliku pažnju događajima i ne povlače paralele sa prošlošću” bez dozvole.

Zbog rastućeg nacionalizma i neprijateljstva prema stranim medijima u Kini izveštavanje je postalo veoma teško i rizično. U proteklih 18 meseci najmanje 16 američkih novinara je izbačeno, a bar četvoro je bilo primorano da pobegne iz zemlje, dok je dvoje uhapšeno i stavljeno u pritvor pod nerazjašnjenim optužbama ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari