Gostiljac: Ako je bilo prisluškivanja razlog je korišćenje u političke svrhe

Vesti 26. jul 202114:33 2 komentara
N1

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac je izjavio za N1 da je njihov osnovni zadatak utvrditi da li je istinito ono što je objavljeno u medijima - da je prisluškivan razgovor između branioca i okrivljenog u sobi za posete.

Podsetimo, vlasnik lista Informer Dragan Vučićević je, gostujući na TV Pink, objavio navodni transkript razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Povezane vesti:

„Komora ne može stavljati u pogon sve svoje resurse samo zato što je jedan već komromitovan izvor informacija nešto pročitao u nekoj emisiji. Zbog toga smo tražili izjašnjenje od nadležnih i na njima je da ove navode demantuju. U suprotnom, radilo bi se o vanserijskom skandalu koji bi funkcionisanje krivično-pravnog sistema učinio nemogućim“, izjavio je Gostiljac.

To bi značilo, ističe Gostiljac, da bi svi branioci bili svesni da je njihova komunikacija sa klijentima otvorena knjiga, što je apsolutno neprihvatljivo i čime se krše osnovna prava okrivljenog i njegovog advokata.

„Šta više, jasno je da se sadržaj koji je prezentovan u medijima ne može koristiti u sudskom postupku jer je pribavljen protizakonito, pa je jasno da je eventualno prisluškivanje sprovedeno samo radi korišćenja u političke svrhe“, kaže on.

Gostiljac dodaje da država u borbi protiv kriminala mora primenjivati zakonita sredstva „jer samo tako ostaje država“.

„U suprotnom, briše se granica između nje i onih koji krše zakon. Zbog toga je ovo pitanje važno i AKS će preduzeti dalje korake iz svoje nadležnosti, ukoliko ne dobijemo odgovor, jer ovo pitanje ne sme ostati nerazjašnjeno“, poručio je Gostiljac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare