BiH

Niko od članova iz RS nije prisustvovao sjednici Komisije za finansije i budžet

Niko od članova iz RS nije prisustvovao sjednici Komisije za finansije i budžet
Foto: Nedžad Uglješa / Arhiva / Ilustracija | Usvojeni amandmani o povećanju osnovice plate u institucijama BiH

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u drugoj komisijskoj fazi podržala je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, sa danas usvojenih pet amandmana.

Današnjoj sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije prisustvovao niko od poslanika iz Republike Srpske.

Na prijedlog Kluba poslanika SDA prihvaćena su tri amandmana kojima se predviđa da osnovica plate za zaposlene u institucijama BiH iznosi 498,10 KM, a plata po ovoj osnovici obračunavala bi se u posljednjih pet mjeseci ove godine.

Predlagač amandmana objasnio je da bi se ovim plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelimično usklađivanje sa primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

Za ove namjene u budžetu BiH 2021. godine potrebno je više od 10 miliona KM.

Usvojena su i dva amandmana samostalnog poslanika Denisa Zvizdića, kojima se predviđa smanjenje budžetske rezerve, a ta sredstva bila bi upotrijebljena za finansiranje vrhunskog sporta.

Komisija nije podržala pet amandmana poslanika Naše stranke Mirjane Marinković Lepić, a koja je tražila da se umanje budžetske stavke za Predsjedništvo BiH, Generalni sekretarijat Savjeta ministara, Suda, Tužilaštva i Pravobranilaštva BiH.

Sredstva namijenjena za nabavku opreme, uglavnom automobila, u ovim institucijama bila bi, prema njenom prijedlogu, upotrijebljena za finansiranje odlaska sportista na međunarodna takmičenja, projekata kulture, nabavku opreme u Graničnoj policiji, obrazovanje Roma te organizacija lica sa invaliditetom.

Podršku članova Komisije nije dobio ni prijedlog amandmana poslanika A-SDA Jasmina Emrića da se iz tekuće budžetske rezerve za ovu godinu tri miliona KM usmjere za upravljanje migrantskom krizom.

Na današnjoj sjednici u drugoj komisijskoj fazi usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Komisija je razmotrila i izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o praćenju realizacije preporuka revizije učinka "Aktivnosti institucija BiH za sprovođenje zaštite i spasavanja u prirodnoj ili drugoj nesreći", te "Upravljanje grantovima u institucijama BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije