Dostupni linkovi

U Kantonu Sarajevo od subote vakcinacija bez najave


Vakcinacija se u Sarajevu provodi u Olimpijskoj dvorani 'Huan Antonio Samaran' (Zetra)
Vakcinacija se u Sarajevu provodi u Olimpijskoj dvorani 'Huan Antonio Samaran' (Zetra)

Kanton Sarajevo (KS), jedan od deset u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), od 31. jula kreće u proces vakcinacije svih građana KS bez najave, najavila je portparolka kantonalnog Ministarstva zdravstva Mirna Pecikoza.

“Od 31. jula možemo najaviti da Ministarstvo zdravlja i KS prvi put kreću u dane "otvorenih vrata". Za taj dan odvojeno je 4.000 vakcina AstraZeneca za sve građane, od 18 godina i starije. Svi koji žele da se vakcinišu AstraZeneca vakcinom, a stanuju u KS mogu doći u Zetru da se vakcinišu”, rekla je Pecikoza.

Plan je utvrđen nakon sastanka predstavnika Ministarstva zdravstva KS i Radnog tima za provođenje vakcinacije u KS.

U ponedjeljak 26. jula, dolazi oko 24 hiljade doza AstraZenece, saopštila je portparolka Pecikoza uz napomenu da se nastavlja revakcinacija građana, te iznijela podatke u vezi sa planom vakcinacije u KS.

“Danas dolazi ispruka vakcina AstraZeneca u većoj količini, oko 24.000 doza. S obzirom na taj podatak, danas je u Zetri nastavljena revakcinacija građana, koji su se prethodno vakcinisali, a već od sutra, 27. jula, biće vakcinisano 3.500 građana 4A-grupe, koji su se već prijavili, a radi se o osobama ispod 60 godina i oni će dobiti poziv”, navela je Pecikoza.

Također je rekla da će 28., 29. i 30. jula, na poziv doći 3.500 (srijeda), te dva puta po 3.000 građana (četvrtak i petak) iz 4B grupe. Radi se građanima sa esencijalnim zanimanjima, a počinje se od obrazovanja, policije, inspekcije itd.

Također, u dane 1. i 2. avgusta biće odvojeno po 4.000 vakcina Astra Zeneca vakcina za sve građane KS, bez obzira na dobnu skupinu.

Iz Ministarstva zdravstva KS mole sve građane za strpljenje i poštovanje higijensko - epidemioloških mjera, kao bi sve proteklo u najboljem redu.

Upućen je i poziv stažistima i volonterima za pomoć pri u administrativnim poslovima na Zetri da se "pro bono" prijave i pomognu.

Iz Vlade FBiH ranije je objavljen broj vakcinisanih građana do 19. jula 2021. godine te je navedeno kako su date ukupno 297.064 doze vakcina protiv korona virusa.

“Putem Zavoda do 19.7.2021. godine kantonima je administrirano ukupno 297.064 doze vakcina, od čega je prvom dozom vakcinisano 178.494, a drugom 118.570 građana”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Napominje se kako je 26. i 27. jula planirano da, Zavod za javno zdravstvo FBiH distribuira kantonima 115.370 doza vakcina.

U BiH je stiglo 1.596.560 doza vakcina protiv korona virusa, a do kraja avgusta očekuje se da bi na raspolaganju moglo biti oko dva miliona vakcina, saopštio je prošle sedmice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

XS
SM
MD
LG