ZAPAD AMERIKE U PLAMENU: Požar Diki spaljuje domove u Kaliforniji, širi se ka zapadu, Butleg u Oregonu usporio ali se ne predaje
Foto: Handout / AFP / Profimedia

pakao na zemlji

ZAPAD AMERIKE U PLAMENU: Požar Diki spaljuje domove u Kaliforniji, širi se ka zapadu, Butleg u Oregonu usporio ali se ne predaje

Planeta -

Plamen koji se širio neravnim terenima u severnoj Kaliforniji uništio je u subotu više domova, jer se najveći šumski požar u državi pojačao, istovremeno dok su brojni drugi požari pogodili zapad SAD.

Požar Diki, koji je započeo 14. jula, već je sravnio preko desetak kuća i drugih građevina kada se po mraku probio kroz malu zajednicu Indijan Folsa.

Ažurirana procena štete nije bila odmah dostupna, iako su vatrogasni zvaničnici rekli da je požar ugljenisao više od 73.200 hektara u okruzima Plumas i Bati i da je tek 20 odsto pod kontrolom.

Vatra je gorela u udaljenom području kom je pristup ograničen, ometajući napore vatrogasaca dok su napadali vatru prema istoku, rekli su vatrogasni zvaničnici. To je podstaklo naredbe za evakuaciju u nekoliko malih zajednica i duž zapadne obale jezera Almanor, popularnog odmarališta, prenosi VOA.

U međuvremenu, najveći požar u državi, požar Butleg na jugu Oregona, bio je gotovo do pola opkoljen u subotu, jer je više od 2.200 pripadnika vatrogasnih posada radilo po vrućini i vetru na tome da ga obuzda, rekli su vatrogasni zvaničnici. Širenje vatre usporeno je, ali hiljade domova i dalje je ugroženo na istočnoj strani teritorije koju je zahvatio požar, saopštile su vlasti.

"Ova vatra je otporna na zaustavljanje dozer linijama", rekao je Džim Henson, analitičar ponašanja požara, u saopštenju Oregonskog šumarskog odeljenja.

"Sa kritično suvim vremenom i gorivima koje imamo, vatrogasci moraju neprestano da preispituju svoje kontrolne linije i traže mogućnosti za nepredviđene slučajeve", dodao je on.

U Kaliforniji guverner Gavin Njusom proglasio je vanredno stanje za četiri severna okruga zbog šumskih požara za koje je rekao da uzrokuju "uslove krajnje opasnosti za bezbednost ljudi i imovine". Proglas je otvorio put za veću podršku države.

Takvi uslovi su često posledica kombinacije neobičnih slučajnih, kratkoročnih i prirodnih vremenskih obrazaca pojačanih dugoročnim klimatskim promenama koje je izazvao čovek. Globalno zagrevanje učinilo je Zapad SAD mnogo toplijim i sušnijim u poslednjih 30 godina.

U subotu su se vatrogasne ekipe iz Kalifornije i Jute uputile u Montanu, objavio je guverner Greg Đanforte. Pet vatrogasaca povređeno je u četvrtak kada su uskovitlani vetrovi vratili plamen ka njima dok su radili na požaru Devils krik koji gori na grubom, strmom terenu u blizini ruralnog grada Džordan, na severoistoku države.

U petak su ostali hospitalizovani. Portparol Biroa za upravljanje zemljištem Mark Džejkobsen odbio je da objavi stepen povreda, a pokušaji da se saznaju njihovo stanje u subotu su bili neuspešni. Trojica vatrogasaca su članovi posade Američke službe za zaštitu ribe i divljih životinja iz Severne Dakote, a ostala dvojica su vatrogasci Američke šumarske službe iz Novog Meksika.

Još jedan visokoprioritetni požar, vatra Alder krik na jugozapadu Montane, spalila je preko 2.750 hektara i u subotu uveče bio je tek 10 odsto pod kontrolom. U opasnost je doveo skoro 240 domova.

Na drugim mestima u Kaliforniji, požar Tamarak južno od jezera Tahoe nastavio je da gori kroz drveće i rastinje ugrožavajući zajednice sa obe strane državne granice između Kalifornije i Nevade. Požar, koji je izazvao grom 4. jula u okrugu Alpine, uništio je najmanje 10 objekata.

Jaki dim od te vatre i požara Diki smanjili su vidljivost i povremeno mogli da prizemlje avione koji su pružali podoršku vatrogasnim ekipama. Kvalitet vazduha južno od jezera Taho i preko državne granice do Nevade pogoršao se na veoma nezdrav nivo.

Iako je vruće vreme sa popodnevnim vetrovima i dalje predstavljalo pretnju od širenja požara, prognoze za vikend takođe su tražile mogućnost rasipanih grmljavinskih oluja u Kaliforniji, Juti, Nevadi, Arizoni i drugim državama. Međutim, prognozeri su rekli da bi neke mogle biti suve grmljavine koje proizvode malo kiše, ali puno munja, što može izazvati nove požare.

Širom zemlje gorelo je više od 85 velikih šumskih požara, većinom u zapadnim državama, a izgorelo je više od 553.000 hektara. , 750 hektara i sadržalo je 10% sadržaja u subotu uveče. Pretilo je skoro 240 domova.

Na drugim mestima u Kaliforniji, požar Tamarak južno od jezera Taho nastavio je da gori kroz drvo i šećere i ugrožene zajednice sa obe strane državne linije Kalifornija-Nevada. Požar, koji je izazvao grom 4. jula u okrugu Alpine, uništio je najmanje 10 zgrada.

U severnom centralnom delu Vašingtona vatrogasci su se u okrugu Okanogan borili protiv dva požara koji su pretili stotinama domova i u subotu ponovo vazduh učinili opasnim. A u severnom Ajdahu, istočno od Spoukanea u Vašingtonu, mali požar u blizini tematskog parka Silvervud izazvao je evakuaciju u petak uveče u parku i okolini. Tematski park je ponovo otvoren u subotu, dok je polovina požara stavljena pod kontrolu.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track