Linkovi

Kriza u Tunisu: Predsednik smenio premijera i obustavio rad parlamenta


Demonstracije u glavnom gradu Tunisu
Demonstracije u glavnom gradu Tunisu

Tunis se suočava sa najvećom političkom krizom u protekloj deceniji pošto je predsednik Kais Said smenio vladu i obustavio rad parlamenta, što njegovi politički protivnici smatraju državnim udarom i pozivaju na proteste.

Said je iskoristio ustavna ovlašćenja i smenio premijera Hišama Mešišija i zamrznuo rad parlamenta na 30 dana, rekavši da će vladati uz novog premijera. Takođe je izjavio da je preuzeo i kontrolu nad kancelarijom državnog tužioca i upozorio da ne sme biti oružane pobune protiv ovakvog poteza.

"Oružane snage uzvratiće svima koji budu ispalili metak", kazao je Said.

Predsednikova odluka doneta je nakon celodnevnih protesta protiv vlade i najveće partije u parlamentu, umerene islamističke Enhade, zbog rasta broja obolelih od Kovida 19, nefunkcionalne političke situacije i lošeg stanja ekonomije.

Aktuelna situacija je najveći izazov od Arapskog proleća 2011. kada je smenjen diktatorski režim. Ali, demokratski izabrana vlast nije ispunila očekivanja.

Pošto se Said obratio javnosti i izneo svoju odluku, njegove pristalice izašle su na ulice mnogih tunižanskih gradova.

Predsedavajući parlameta i lider stranke Enhada, Rašed Ganuči, potez predsednika Saida označio je kao državni udar i napad na demokratiju, i pozvao Tunižane na proteste.

Najavio je da će sazvati sednicu parlamenta uprkos odluci predsednika, ali su ga naoružani vojnici sprečili da uđe u zgradu.

Desetine pristalica Enhade sukobile su se sa pristalicama predsednika ispred zgrade parlamenta, a policija ih je razdvajala.

Predsednik i članovi parlamenta izabrani su na odvojenim izborima 2019, dok je premijer Mešiši preuzeo dužnost prošlog leta, posle još jedne kratkotrajne vlade. Sa predsednikom je od tada bio u sukobu.

XS
SM
MD
LG