KRAJ PRIČE: Francuska usvojila zakon o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene radnike i uvođenju kovid propusnice za restorane
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

parlament usvojio

KRAJ PRIČE: Francuska usvojila zakon o obaveznoj vakcinaciji za zdravstvene radnike i uvođenju kovid propusnice za restorane

Planeta -

Francuski parlament usvojio je u ponedeljak zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 za zdravstvene radnike i uvođenju zdravstvene propusnice za širok spektar društvenih aktvnosti, dok se Francuska bori s četvrtim talasom koronavirusa.

Posetiocima muzeja, bioskopa ili bazena zabranjen je ulaz ako nemaju propusnicu koja pokazuje da su vakcinisani protiv kovida ili da su nedavno imali negativan test.

Propusnica je potrebna i za velike festivale i klubove.

Od početka avgusta propusnica će biti potrebna za ulazak u restorane i barove kao i za dalja putovanja vozom i avionom, prenose agencije.

Nove mere trebalo bi da traju do 15. novembra, a pre stupanja zakona na snagu, biće potrebna odluka Ustavnog suda, navodi VOA.

Francuska se, kao i mnoge druge zemlje širom Evrope suočava sa zaraznim delta sojem virusa. Raste broj novozaraženih i hospitalizovanih a vlasti pojačavaju napore kako bi obezbedili masovnu vakcinaciju.

Do nedelje je 49,3 posto od 67 miliona građana vakcinisano. Odluka predsednika Emanuela Makrona da nametne obaveznu vakcinaciju i propusnice izazvala je masovne proteste protiv mera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track