Ex -Yu

Ispovijesti preživjelih iz autobusa: Slike će mi zauvijek ostati u glavi

Ispovijesti preživjelih iz autobusa: Slike će mi zauvijek ostati u glavi
Foto: TANJUG/ HINA | Ispovijesti preživjelih putnika iz autobusa: Slike će mi zauvijek ostati u glavi

U teškoj nesreći koja se rano ujutru u nedjelju dogodila na auto-putu A3, kada je autobus na putu iz Frankfurta prema Kosovu sletio sa puta i prevrnuo se, poginulo je deset ljudi, a 15 je teško povrijeđeno.

Oni sretniji, koji su prošli tek s pokojom ogrebotinom, smješteni su u pansionu u u slavonskobrodskom naselju Brodsko Vinogorje. Tamo je petnaestak preživjelih i nepovrijeđenih iz stravične nesreće koja je odnijela deset života. Pansionom, piše "SBplus", vlada sablasna tišina.

Većina novopridošlih stanara se raspršila i svako u svom kutku pokušava najmilijima u Kosovu i Njemačkoj javiti kako je izvukao živu glavu. Od 69 putnika desetoro je smrtno stradalo, a njih više od 40 je povrijeđeno. Jedan teško povrijeđeni je prebačen u Zagreb, a četrnaestero teško povrijeđenih je u brodskoj bolnici.

Gutajući knedle i jedva susprežući suze, svoj doživljaj i opis nesreće dao je mladić koji je putovao sam.

"Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dole... To je bio pravi masakr. Gotovo svi putnici u šest ujutro su u autobusu spavali. Još uvijek mi nije jasno kako se dogodila tragedija tolikih razmjera. Prvo čega se sjećam nakon prevrtanja, kada sam se probudio, jeste misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. Ali bilo je. Pomagali smo izvlačiti beživotna tijela. Uspio sam se javiti svojoj porodici, svi su bili presretni", za "SBplus" rekao je Fidan Hajdari iz Kosova koji radi i živi u Njemačkoj, smogavši snage da u svojoj boli zahvali brodskoj policiji i zdravstvenim radnicima koji su učinili sve kako bi im pomogli.

Svi opisuju užasne prizore

U ulogama prevodilaca našla su se dva kosovska državljanina sa zagrebačkom adresom koja su dojurila pomoći unesrećenima, barem podrškom, razgovorom i spajanjem s porodicama u Njemačkoj i Kosovu.

"Došao sam pomoći ljudima iz svoje zemlje. Čim sam čuo šta se dogodilo, odmah sam stigao. Razgovarao sam s ljudima koji su bili u autobusu. Svi opisuju te užasne prizore. Najviše je stradao donji dio autobusa. Za dvojicu putnika porodice još ne znaju u kojoj su grupi, onih povrijeđenih ili preminulih, jer ovdje ih nema. Strašna je ta neizvjesnost koja traje satima. S ovima koji su u pansionu su stalno timovi medicinske pomoći. Tu i tamo se neko žali na bolove u kičmi ili nogama, ali svi su najviše pod velikim šokom", rekao je Enes Mehmeti iz Zagreba koji je i sam šokiran svjedočanstvima.

Stariji su uglavnom zbunjeni i izgubljeni. Teško bi se snašli bez mladih koji su vični komunikaciji preko društvenih mreža.

"Putovala sam sama, ali sada za ove ljude osjećam kao da smo jedna velika porodica. Ne znam šta bih bez ove omladine, pomogli su mi s internet vezom kako bih se mogla javiti svojima. Ono što smo proživjeli je užas. Slike će mi zauvijek ostati u glavi. Samo ne želim da se ova nesreća zataška lažima, nadam se da će se svi potruditi da se sazna njen pravi uzrok", rekla je Gaši Gevahiri, starija gospođa koja od šoka još uvijek na sebi ima posve krvavu majicu kao podsjetnik na užase koje je doživjela, a koje nikad neće zaboraviti.

I dok je većina putnika boravila u spoljašnjem dijelu pansiona, u unutrašnjem je već satima djevojka koja je putovala s majkom, a koja još nije dobila informaciju o tome je li joj majka među povrijeđenima ili poginulima, piše "SBplus".

Vozač uhapšen

Podsjetimo, u teškoj nesreći koja se oko 6:20 dogodila na auto-putu A3 kod Slavonskog Broda autobus koji je putovao iz Frankfurta prema Kosovu sletio je sa puta i prevrnuo se. Poginulo je 10 ljudi, a 15 je teško povrijeđeno.

Jedan od poginulih je i vozač koji u trenutku nesreće nije vozio.

Vozač koji je bio za volanom u trenutku nesreće uhapšen je i nalazi se u pritvoru. Policiji je rekao da je na trenutak zaspao.

U autobusu je bilo 69 putnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije