Penzionisani profesor Saobraćajnog fakulteta: Sudski postupak protiv vozača sa Karaburme neće trajati dugo 1foto Miroslav Dragojević

Penzionisani profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ocenio je da sudski postupak protiv vozača koji je vinovnik teške saobraćajne nesreće u kojoj je nedavno na karaburmi stradao devetogodišnji dečak, neće trajati dugo jer je javnost reagovala veoma uznemireno.

Vujanić je za N1 rekao da će sudije u ovom postupku pokazati kako mogu da rade efikasno, kao i da svojim postupcima neće dodatno uznemiravati građane.

Nekoliko desetina građana i danas je blokiralo Ulicu Marijane Gregoran u beogradskom naselju Karaburma, a najavili su da će protest zbog smrti dečaka, kojeg je u toj ulici udario automobil, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Vujanić ocenio da postupak postupajućeg sudije, koji je vinovnika nesreće špustio da se brani sa slobode, nije bio protivzakonit, jer u zakonu ima nekoliko rešenja za ovakve situacije, od pritvaranja do 48 sati do gubitka slobode na mesec dana.

„Proces u ovom slučaju neće trajati dugo jer su oči javnosti uprte u sud i sudije koje treba da pokažu da su ustanju da rade efikasno i da se ne uznemirava javnost, jer je ovde prevashodno ovaj događaj sa svojim posledicama izazvao javnost“, ocenio je Vujanić i sugerisao da mora biti povećana i pozornost i odgovornost vozača.

Vujanić ističe kako postoje dva osnovna načina da se nesreće spre, a jedan je da se saobraćajnica u Ulici marijane Gregoran napravi tako da ne odgovara građanima da je koriste vozeći brzo, a drugi, važniji, da se utiče na učesnike u saobraćaju da izbegavaju opasne situacije.

Vujanić podseća da je nakon usvajanja Zakona o bezbednosti saobraćaja iz 2009. godine rezultat bio drastičan pada broja poginulih u nesrećama.

Protesti građana na Karaburmi traju od četvrtka, nakon što je devetogodišnji dečak preminuo nekoliko dana pošto je na njega, brata i oca naleteo automobil, a vozač pobegao s mesta nesreće.

Građani traže odgovornost postupajućeg sudije koji je vozača pustio da se brani sa slobode, a preispitivanje odgovornost sudije najavila je i ministarka pravde Maja Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari