Naučnici utvrdili da postoje dve vrste najmanjih majmuna na svetu

Najmanji majmuni na svetu - pigmejski marmozeti koji teže samo 100 grama - pripadaju dvema različitim vrstama, pokazalo je novo istraživanje.
Naučnici utvrdili da postoje dve vrste najmanjih majmuna na svetu
Foto: Pixabay
Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za antropologiju potvrđuje strukturu lobanje ovih životinja i njihov DNK i sugeriše da materijal pripada dvema različitim vrstama. 
 
"Naša studija pokazala je da se dve vrste ne mogu razlikovati po boji krzna, ali se razlikuju po mitohondrijskoj DNK i strukturi lobanje", rekla je vodeća autorka studije, biološka antropološkinja iz Ilinoisa Lejla Porter. 
 
U ranijim istraživanjima, činilo se da boja krzna, koja je veoma promenljiva, zavisi od regiona u kojem ovi majmuni žive, ali sada je dokazano da su u pitanju dve različite vrste.
 
"Poređenje njihove strukture lobanje sugeriše da imaju malo izmenjene oblike kostiju koje su prilagođene načinu ishrane, jer se hrane korom drugačijih vrsta drveća", objasnila je Porter. Istraživači smatraju da postoje i izvesne razlike u ponašanju, koje ipak još nisu dokumentovane.
 
Reč je zapravo o vrstama koje imaju jednu grupu zajedničkih karakteristika i koje se mogu međusobno pariti i razmnožavati. Pigmejski marmozeti, teški jedva oko 100 grama, naseljavaju najviše delove oko Amazona u Južnoj Americi.
 
Uzorci korišćeni u novom istraživanju prikupljeni su sa 13 lokacija u Južnoj Americi kako bi istraživači mogli detaljno da ispitaju specifičnosti. Sada već utvrđene dve vrste ovih malenih majmuna žive na teritoriji Ekvadora i Perua.
 
Ranije su bili poznati kao istočni i zapadni pigmejski marmozeti, ali tim na čelu sa Lejlom Porter tvrdi da je bolje, zbog veće tačnosti, prekvalifikovati ih u severozapadne i južne.
 
Istraživači su predložili da dve vrste dobiju naučna imena cebuella pigmaea i cebuella niveiventris.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija