Psiholog: Važno je utešiti osobu na pravi način

Zdravlje 25. jul 202114:01 > 14:03 2 komentara
Shutterstock

Iako nekome "smiri se" zvuči kao uteha, onome ko treba vašu pomoć ona zvuči poput naredbe. S njom nećete postići željeni efekat, pa umesto toga radije recite "tu sam za tebe" ili "proći ćemo ovo zajedno".

Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji kada ste bili pod prevelikim stresom ili ste imali teskobne i panične napade. U tim trenucima neki vole sami da se smire i opustiti dok neki traže pomoć svojih najmilijih.

Povezane vesti

Ono što često čujemo od nekog ko nam u tom trenutku pokušava da bude od pomoći reči poput „smiri se“, ‘trebalo bi da se smiriš“, „biće sve ok“. Postavlja se pitanje koliko te reči u takvoj situaciji pomažu i da li su efikasne?

Psiholog Andrea Bonior koja je specijalizovana za teskobu, pa u svom radu često posmatra ljudsku interakciju u ovakvim i sličnim trenucima, kaže da reči poput „smiri se“ nikada nisu imale željeni efekat, bilo da su izrečene u svađi s partnerom, u stresnom trenutku ili za vreme napada panike. Kako ona kaže, ta rečenica često ima suprotan efekat.

Onaj ko je u problemu ili u stresnoj situaciji svakako bi trebalo da se smiri, ali da bi to uradio nečija naredba „smiri se“ i to povišenim tonom neće uroditi plodom. Sledeći put kada se nađete u ovakvoj ili sličnoj situaciji, pre nego što kažete „smiri se“, zastanite na trenutak i razmislite o sledećim opcijama.

„Shvatam da te ovo uznemirava“

Onaj ko od vas traži pomoć tražiće malo empatije i razumevanja, a ne da mu naređujete da se smiri.

Umesto da nekome naređujete pokušajte sa njim da uspostavite vezu i poistovetiti se.
Ukoliko to ne uradite, moguće je da će se naljutiti na vas i pomisliće da ih vi jednostavno ne shvatate i da se čak ni ne trudite da shvatite. Osim toga, uvek morate da pazite kojim tonom razgovarate sa nekim ko se nalazi u ovakvoj situaciji jer ih vaš ton može ili odbiti ili usrećiti i smiriti, piše Psychology Today.

„Teško mi je da razgovaram s tobom kada si pod takvim pritiskom“

Ovo može da bude korisno  kad dođe do žestoke rasprave i kad prelazite granicu u kojoj produktivni razgovor postiže rešenje. Ključno je preneti da još uvek želite da razgovarate, ali da zbog tolikog pritiska ne znate da li ćete reći pravu stvar.

Ipak, nemojte koristiti ovu frazu kao ultimatum ili pretnju da ćete pobeći ako se odmah ne smire bez vaše pomoći,  i u tom slučaju će imati isti efekt kao i „smiri se“.

„Zastaću na trenutak da usporim stvari“

Ova fraza može da bude korisna u sukobu jer može da modelira tehnike opuštanja, a da zvuči kao optužba za bilo šta . Težite razumnom tonu koji prepoznaje vašu ličnu ulogu u sukobu. A onda, zaista zastanite, bez obtira da li će vas osoba pratiti u tome ili ne.

Istegnite tijelo, udahnite vazduh ili radite vežbe disanja. Čak i ako  vas osoba ne sledi, bar znate da ćete biti sposobniji da upravljate onim što dolazi.

„S tobom sam u ovome“

Ovakva rečenica posebno je korisna u situacijama kada smirujete dete koje izgubi kontrolu ili se ljuti ili kada se vaš partner ili neko iz porodice nosi sa stresnim periodom. Većini ljudi je uešno kada im netko kaže „tu sam za tebe“ ili „s tobom sam u ovome, nisi sam“.

Kada dobiju uvid u to da nisu sami oni će se lakše smiriti. Kad je neko uznemiren, uvek tražimo prave reči koje ćemo im reći, ali jednako je važno i kako slušamo i da li smo emocionalno prisutni za tu osobu.

Da biste pomogli nekome da izađe iz stresne situacije potrebno je vreme, slušanje, razgovor i pomoć.

Nudeći nekome svoju pomoć stvarate povezanost sa tom osobom što joj daje sigurnost i potvrdu da vam je stalo. Ono što je osobi potrebno je strpljivost. Budite uporni i strpljivi, nemojte podizati ton i stvari će početi da se postavljaju na svoje mesto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare