0
olimpijske igre

FOTO: OKS

OD NJE SMO OČEKIVALI MNOGO VIŠE: Bez finala – Zorana zauzela 17. mesto vazdušnim pištoljem na OI u Tokiju

Objavljeno: 25.07.21 u 11:58

Drugog takmičarskog dana na Olimpijskim igrama u Tokiju na vatrenu liniju je izašlo četvoro srpskih strelaca.

Najbolji plasman ostvarila je Zorana Arunović, koja je osvojila 17.mesto u gađanju vazdušnim pištoljem, a Jasmina Milovanović je u istoj disciplini zauzela 33.poziciju.

U gađanju vazdušnom puškom, Milenko Sebić je završio na 31, a Milutin Stefanović na 38.mestu. U kvalifikacijama je odskočila je Kineskinja Ranksin Điang. Bila je najbolja, sa 587 krugova i izjednačila svetski rekord Ane Korakaki (Grčka), koja je sa 585 zauzela drugo mesto. Za plasman u finale je bilo je potrebno pogoditi 577 krugova. Arunovićeva je sa 573 zauzela 17.mesto, a na 33.poziciji završila je Jasmina Milovanović sa 566 krugova.

Arunovićeva je vrlo dobro krenula i odlično gađala u prve tri serije, jedno vreme je bila i na vodećoj poziciji.

–Kada je o Zoraninom nastupu reč, u prvoj disciplini nismo uspeli da ostvarimo ono čemu smo se nadali i šta smo priželjkivali. Bilo je boljih rivalki kojima čestitamo.Tokom više od polovine takmičenja Zorana je bila na jednoj od prve četiri pozicije. Odlično je taktički vodila meč. Međutim, posle je popustila, ispala iz svog ritma. Nekoliko lošijih hitaca u završnici, tri osmice, izbacili su je iz trke za finale. Delimično je traga ostavilo i to što je zbog povrede bila prinuđena da promeni način treninga u pripremnom periodu. Šta je bilo bilo je, idemo dalje, spremamo se za miks takmičenje, nadamo se da ćemo nastaviti niz dobrih rezultata koji je započeo Damir Mikec – ocenila je u javljanju za SSS selektor za pištolj Jelena Arunović.

Što se Jasmine Milovanović tiče, ovo joj je bio debitantski nastup na Olimpijskim igrama, a to svakako nosi sa sobom veliko opterećenje i uticalo je da ne postigne rezultat za koji vredi. Verujem da može da prikaže više u sledećem nastupu, malokalibarskim pištoljem. Zlato je pripalo Ruskinji Vitalini Bacaraškinoj, vicešampionki iz Rija. Bacaraškina je u završnici prestigla Bugarku Antonaetu Kostadinovu (ranije Boneva), a bronzu je osvojila Rabksin Điang.

U takmičenju vazdušnom puškom, Milenko Sebić je zauzeo 31, a Milutin Stefanović 38.mesto.

-Naši strelci su bili spremni za mnogo više od onoga što su ovde postigli. Nažalost, trema i velika želja su im nije dozvolili da pruže ono šta mogu. Za plasman u finale je bio potreban izuzetno visok rezultat od 629,2 kruga. U subotu se u žensko finale ulazilo sa 628,5 krugova. Ne pamtim kada su na nekom takmičenju tako visoki rezultati bili neophodni za plasman među osam najboljih – ocenio je šef stručnog štaba i selektor za pušku Dragan Donević.

Kvalifikacije su donele dosta iznenađenja. Svoja mesta među finalistima izborila su čak dvojica do skoro nepoznatih Amerikanaca. „Ispod crte“ su, između ostalih, bili i svi osvajači medalja na prethodnom Svetskom prvenstvu.

Jedan od spomenutih Amerikanaca je osvojio zlato. Trijumfovao je 20-godišnji Vilijam Šajner, koji je nedavno iznenadio pobedom na Svetskom kupu u Osijeku, a sada pokazao da je uspeo da održi visok nivo forme.

U ponedeljak se niko od srpskih strelaca neće takmičiti, a u utorak na vatrenu liniju izlaze miks parovi Zorana Arunović/Damir Mikec (vazdušni pištolj), Andrea Arsović/Milutin Stefanović i Sanja Vukašinović/Milenko Sebić (vazdušna puška). Po poslednjim informacijama, startovaće 20 miks parova pištoljem i 28 puškom, a sve zemlje iz svetskog vrha imaće svoje predstavnike u novoj disciplini olimpijskog programa.

Olimpijske igre, streljački turnir, drugi dan

Vazdušni pištolj,žene, finale: 1. Vitalina Bacaraškina (Ruski olimpijski komitet) 240,3, 2.Antonaeta Konstadinova (Bugarska) 239,4, 3. Ranksin Điang (Kina) 218,0, 4. Olena Kostevič (Ukrajina) 197,6, 5.Juemei Lin (Kina) 176,6… Kvalifikacije: 1. Điang 587 (izjednačen svetski rekord kvalifikacija), 2.Ana Korakaki (Grčka) 585, 3. Bacaraškina 582… 17. Zorana Arunović 573… 33. Jasmina Milovanović 566…

Vazdušna puška, muškarci, finale:

1. Vilijam Šajner (SAD) 251,6, 2. Lihao Šeng (Kina) 250,9, 3.Haoran Jang (Kina) 229,4, 4. Omer Akgun (Turska) 207,3, 5. Ištvan Peni (Mađarska) 186,5…Kvalifikacije: 1.Jang 632,7, 2. Lukas Koznieski (SAD) 631,5, 3.Šejner 630,8… 31. Milenko Sebić 623,2… 38.Milutin Stefanović 621,3…

Napomena: Posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru promenjena su pravila, pa je svaki rezultat najuspešnije takmičarke u kvalifikacijama u Tokiju automatski olimpijski rekord kvalifikacija, a rezultat svakog osvajača zlata i u muškoj i u ženskoj konkurenciji olimpijski rekord finala.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter