"Grom", "Vihor", "Armagedon" - Kako policijske akcije dobijaju imena

"Aurora", "Grom", "Vihor", "Skener", "Rezač", "Armagedon" - iza ovih imena kriju se neki od kodnih naziva policijskih akcija istraga i hapšenja kriminalaca.
"Grom", "Vihor", "Armagedon" - Kako policijske akcije dobijaju imena
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To su svojevrsne šifre, takozvani policijski žargon, koje inspektori koriste prilikom komunikacije u svakodnevnom radu na određenom slučaju, piše Dnevnik.
 
Ove šifre se ne biraju slučajno. 
 
U zapadnoevropskim zemljama imena se biraju slučajnom metodom na računaru. A kako to radi srpska policija? 
 
"Davanje kodnih naziva akcijama uobičajen je postupak policijskih službi u gotovo celom svetu, pa ni mi nismo izuzetak. Nazive određuje uglavnom načelnik ili rukovodilac operacije koji neposredno s timom radi na pripremi hapšenja i oni su poznati smo policijski operativcima. Imena se daju uglavnom na osnovu onoga šta se želi tom akcijom postići, a nastoji se da nazivi budu što udarniji",  rekao je za "Dnevnik" bivši pripadnik Savezne državne bezbednosti Božidar Spasić.
 
Od početka godine MUP sprovodi akciju "Gnev". U okviru ove akcije napravljen je spisak bezbednosno interesantnih osoba s teritorije čitave Srbije, a njihova hapšenja uveliko su u toku. Ova akcija je trajnog karaktera. Za nekoliko meseci trajanja ove akcije uhapšeno je na desetine dilera, zaplenjena je veća količina različitih vrsta narkotika, oružja i municije. Gotovo da nije prošao dan, a da neki kriminalac sa ovog spiska nije završio iza rešetaka.
 
Najveća akcija u istoriji srpske policije, pod operativnim nazivom "Sablja", verovatno je krštena tako jer je imala za cilj da u korenu saseče organizovani kriminal na ovim prostorima. "Sablja" je usledila 2003. posle ubistva tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.
 
Nakon "Sablje" pokrenuta je i policijska akcija "Mreža". Ime je simbolizovalo upletenost kanala krijumčarenja cigareta tokom devedesetih godina prošlog veka.
 
Akcija "Grom", koju je policija sprovela u dva navrata početkom i krajem decembra 2013. protiv dilera droge, asocirala je na munjevitu akciju u kojoj je uhapšeno nekoliko stotina narko-dilera, dok je "Aurora", sprovedena takođe u dva navrata, asocira na zoru, jutarnje svetlo, pa je i izvedena u ranim satima.
 
Policajci koji "kopaju" po kompjuterskim podacima i papirima uglavnom "skeniraju", dok inspektori i operativci koji jure kriminalce "seku" i "režu". Pretpostavlja se da je po tome dobila i jedna od najopsežnijih akcija u borbi protiv korupcije i finansijskog kriminala, u javnosti poznata kao "Rezač", koja je izvedena krajem decembra 2015. godine kada je uhapšeno 80 ljudi.
 
U akciji kodnog imena "Balkanski ratnik" oktobra 2009. godine, u Urugvaju je zaplenjena 2,1 tona kokaina. U operaciji su učestvovale policijske službe Srbije, Urugvaja, Argentine i SAD, BIA, američka agencija za suzbijanje narkotika DEA... Naziv "Balkanski" verovatno asocira na kolovođe kriminalne grupe okupljene oko narko-bosa Darka Šarića.
 
Jedna od najdužih akcija u Srbiji je "Armagedon" usmerena protiv pedofila, a koja asocira na smak sveta i traje od 2010. godine. Tokom akcije "Armagedon" uhapšeno je više od 200 osoba, a većina ih je danas na slobodi. Među uhapšenima je bilo učitelja, sveštenika, lekara, socijalnih radnika, "primernih komšija"..."Armagedon" je prema Bibliji, mesto konačne bitke tokom smaka sveta, koje se tumači i u bukvalnom i u simboličnom značenju.
 
"Dnevnik" navodi i akciju "Pištolj", u kojoj su uhapšena 22 radnika NIS-a, koji su bili osumnjičeni da su na 15 benzinskih stanica, sa pumpnih automata, sa podešenim protokom stvorili višak od čak 1.852.229 litara benzina. Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, smislila je naziv akcije kao asocijaciju za štelovane točilice.
 
Akcija "Vihor", koja u prenesenom značenju simbolizuje silovitost, pokrenuta je posle ubistva policijskog generala Radovana Stojčića Badže 1997. godine, a odnosila se i na istrage još nekih ubijenih policijskih funkiconera. Policijski "Vihor" navodno još uvek traje, ali, na žalost, bez rezultata jer ubistva nisu rasvetljena.
 
Kriminalci ponekad imaju svoje insajdere u policiji pa je zbog toga, smatraju stručnjaci, dobro dati neki neutralan naziv akciji, da se ne bi moglo predvideti koga nadležni istražuju.
 
U jesen 2009. izvršen je veliki udar na narko-bande nazvan "Morava": tokom jedne noći pohapšeno je više od 650 dilera droge.
 
"Ne radi se po šablonu i ne postoji šifrarnik ili spisak imena akcija. Policija strogo vodi računa da se jednom korišćena šifra ne ponovi u novoj operaciji. Međutim, ako je u pitanju nastavak i reč je o istoj grupi i kriminalnom delu, onda se samo dobaje redni broj. Svako otkrivanje šifrovanog imena znači da je operacija provaljena i samim tim propala. Ukoliko do toga dođe moraju se ponovo izvršiti sve operativne radnje i dati novi kod", ukazuje Božidar Spasić.
  • Kosovo je srpsko

    25.07.2021 13:51
    Kraba
    Jel' se seca neko akcije 'Kraba'..? Nesto vezano za maleverzacije prilikom nabavke citostatika... Najtezi crni humor te godine :D
  • Avala

    25.07.2021 12:55
    Sifra "Vihor" je stara tzv. drzavna sifra Sfrj.. Prva je bila Zenit, ali je provaljena. 1 Feb. 1980 sve sifre su zamenjene sa Vihorom.. Posle su I one provaljivane pa je bio Celik, Rubin 81,itd..U principu ideja je bila da se jednim telefonskim pozivom izvrsi "spustanje" sifre na nize.. Onaj koji je primi zove odredjene brojeve kaze ime sifre ovi na stavljaju dalje.. Ideja da se za vrlo kratko vreme obavi prelaz citavog drustva,firmi, skola, bolnica u celoj Sfrj na ratne rasporede bez objavljivanja vesti na TV ili radiju do izvrsenja..
  • Joca

    25.07.2021 11:54
    Aurora - čuo neko negde za neku svetlost (ili sijalicu) pod tim imenom

    Grom - ono što puca, a često ga mešaju s munjom

    Vihor - napis'o nekad neko neku knjigu, ima "vihor" u naslovu, pa hajd'

    Skener - da zvuči ozbiljno, k'o star vorz

    Rezač - rednek ozbiljno :)

    Armagedon - tu beše ima Brusa Vilisa? Ima, al' nije cajkan već spasava svet, što je slično, može!

    Sablja - zvuči bolje nego rapir, katana, jatagan, a bome i od noža za maslac

    Pištolj - sreća pa više nema imena "kodnih akcija" inače bih poludeo. :'D

    Mn'te me ovih gluposti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija