Tajna šifre 711 1

Antropozofi su snaga koja predstavlja značajan pravac javnog mnjenja i raspoloženja u vezi sa masivnim zdravstvenim merama.

Antropozofsko društvo u Nemačkoj ima svoje verske i filozofske argumente protiv bilo kakve vakcinacije, a posebno upotrebe nedovoljno testiranih vakcina protiv kovida 19.

Društvo je uticajna organizacija koja istovremeno predstavlja pogled na svet i korporaciju, čiji članovi svoja verska i filozofska načela sprovode na području obrazovanja, organske poljoprivrede, proizvodnji kozmetike i lekova dobrog kvaliteta koji su traženi među stanovnicima evropskih zemalja.

Antropozofski lekari u pandemiji pokrenuli su široke akcije na sprečavanju zaraze i rehabilitaciji ljudi.

Oni insistiraju na neprihvatljivosti mera izolacije za svoje učenike u školama koje su osnovali, poznate Valdorf škole u oblasti srednjeg obrazovanja, i aktivno deluju protiv masovne vakcinacije.

Njihovi proteste podržavaju brojnih skeptici koji ne veruju politici vlada.

Protestni akcenti pomereni su sa nezadovoljstva režimom maski, samoizolacije i drugih ograničenja ljudskih prava, ka raspravama o potrebi vakcinacije i kvalitetu vakcina.

Iako su s jeseni 2020. predstavnici levičarskih snaga prednjačili u protestnim akcijama, navodima koji su govorili o problemima produbljivanja nejednakosti u karantinskim uslovima, od početka 2021. antivakserska osećanja povezana su sa položajem verskih kovid disidenata.

Oni u vakcinaciji vide pretnju božanskom planu za čoveka, svetsku zaveru, pokušaj čipovanja i lišavanja čoveka slobodne volje, i opasnost za ljudsko zdravlje.

U Nemačkoj je pokret Querdenken 711 istaknuti predstavnik ovog trenda.

Ime mu se dešifruje kao nestandardno razmišljanje Štutgarta, kome je telefonski pozivni broj 711. Pokretač je IT preduzetnik i aktivista za ljudska prava Mihael Balveg (46), koji je okupio pristalice teorija zavere, levih i desnih radikala, kao i predstavnike antropozofije.

Kverdenken 711 privukao je pažnju međunarodnih medija nakon organizovanja nekih od najvećih evropskih protesta protiv zaključavanja, za koje neki veruju da su se u njih infiltrirali ekstremni desničari. U jednom momentu, demonstranti su pokušali da se probiju u nemački Parlamanet u Berlinu.

Balvegov slogan za grupu je – Tamo gde ide jedan, idemo svi, preuzet od poznate grupe Trampovoh simpatizera i pristalica teorije zavere Kanon.

U intervjuima, Balveg je odbio da osudi rasizam i fašizam, a umesto toga opisao je Kverdenken kao demokratski pokret bez rukovodstva koji je otvoren za bilo koga.

Kverdenken disidenti organizuju proteste protiv vakcinacije u raznim gradovima Nemačke, posebno u onima gde su stavovi antropozofskog društva jaki.

Antropozofsko društvo osnovao je davne 1913. religiozni filozof i mistik hrvatskog porekla, Rudolf Štajner.

Antropozofija se pojavila 1907. izdvajanjem iz teozofije. Štajner je tumačio nadčulnost ideje kroz prirodne nauke.

Ogranci Antropozofskog društva stvoreni su u mnogim zemljama.

Centar pokreta nalazi se u Dornahu u Švajcarskoj, gde je 1923. nastala antropozofska Slobodna Viša škola duhovnog znanja. Aktivnosti tog društva bile su zabranjene u Nemačkoj od 1935. do 1945, ali su u novine vreme oživele i ojačale, posebno u Švajcarskoj i Nemačkoj.

Društveni uticaj antropozofa nije povezan s njihovim brojem. U Nemačkoj ih je 2000. godine, prema zvaničnim statistikama bilo oko 10 hiljada.

Važnija je njihova sposobnost da primene svoje ideje u praksi: u pedagogiji i obrazovnoj politici, u zaštiti životne sredine, u medicini i zdravstvenoj zaštiti.

Štajner je 1919. otvorio prvu Valdorf školu u Štutgartu, gde se primenjuju antropozofski pedagoški principi.

Prema Udruženju nezavisnih valdorfskih škola, u svetu postoje 254 takve obrazovne ustanove u kojima uči gotovo 90 hiljada đaka.

Antropozofi su uveli obrazovne institucije za sve starosti i nivoe – ima više od 2.000 vrtića i 1.000 škola širom sveta, kao i škole za stručno obrazovanje, od medicinskog do obuke nastavnika i umetnika.

Društveni i javni uticaj ovih profila u polarizovanim situacijama, poput pandemije korone, veoma je veliki. A, njihove privatne univerzitete priznaje i država.

Antropozofi su 1995. u Nemačkoj otvorili javnu raspravu o problemima verskog obrazovanja uopšte.

Počelo je apelom pravosudnim organima da se izbegne prisustvo raspeća u đačkim učionicama.

Savezni ustavni sud presudio je 16. maja 1995. da školski pravilnici koji obavezuje na isticanje raspeća, nisu u skladu sa normama Ustava.

Nemačko društvo bilo je podeljeno na pristalice i protivnike sudske odluke.

Prvi su insistirali na zaštiti slobode savesti, drugi su tvrdili da je Raspeće simbol zapadnoevropske hrišćanske kulture i identiteta većine stanovništva, koje ni na koji način ne ugrožaa prava manjina.

U kontekstu ove teme, važno je da se razume da glas antropozofa utiče na javno mnjenje i prihvatanje važnih država rešenja u Nemačkoj.

Javne simpatije pobuđuje i stav antropozofa o zaštiti prirode – od ideja o jedinstvu čoveka i njegove okoline do one o proizvodnji ekološki čiste i bezbedne hrane.

Razvijena je i organska poljoprivreda po Štajnerovim rešenjima.

U osnovi, reč je o regeneraciji tla bez upotrebe sintetičkih đubriva, biološko-dinamičkoj metodi poljoprivrede, uzimajući u obzir mesečeve faze, bioritam flore i faune.

Princip funkcionisanja takve poljoprivrede je kružan: sve što se koristi u domaćinstvu, u njemu se proizvodi.

Primena su 1960-ih pokrenule Mardžori Spok i Meri Ričards, koje su među prvima istupale u korist zaštite životne sredine.

Za Štajnerovog života, obe su studirale na Geteanumu, sedištu antropozofije, smeštenom u Dornahu. Spok i Ričards bile su istaknute američke antropozofistkinje i osnovale su biodinamičku farmu pod kišobranom vodećeg predstavnika biodinamike u to vreme, dr Erenfrida Pfajfera.

Danas bioindustrija postaje sve popularnija. Suštinsku uloga u njenom razvoju imali su širenje alergija i trovanja hranom, kao i katastrofa nuklearne elektrana u Černobilju.

Magične reči, poput bio, eko, natur… proizvođačima u Evropi su sredstvo namenjeno privlačenju kupaca, a potrošačima simbol odličnog kvaliteta.

Postoji i biokozmetika, ograničenje organske hemije za domaćinstvo, a traži se i odeća od organskog pamuka i bioloških materijala.

Relevantno u Evbopi je i biogorivo.

Antropozofski društvo u Švajcarskoj stvorilo je 1921. kompaniju Veleda, koja proizvodi liniju organske kozmetike zasnovanu na principima antropozofske medicine.

Danas se kozmetika sa tim brendom proizvodi u više od 30 zemalja.

Kompanija se bavi i sertifikacijom homeopatskih lekova, koje Evropljani široko koriste, posebno u lečenju dece…

Antropozofska medicina na svoj način tumači stavove osnivača homeopatije Samjuela Hanemana (1755-1843), uvodeći u njih biodinamičke principe i koristeći metode euritmije, posebni idealno razvijen sistem motoričkih vežbi.

Specijalisti za antropozofsku medicinu, zasnovanu na razmišljanjima Rudolfa Štajnera, izloženim u Osnovi razvoja medicine, protivnici su bilo koje vakcinacije.

U martu 2020, antropozofski lekari u Nemačkoj usprotivili su se zakonu o zaštiti od morbila, propisivanju vakcinacije dece u vrtićima i školama, tvrdeći da je to neustavno.

U svim akcijama ističu važnost naučnog diskursa u polarizovanim raspravama na ovu temu.

Rezultat diskusije o vakcinaciji protiv morbila bilo je da Ministarstvo zdravlja produži rokove do 31. decembra 2021. U maju 2020, antropozofski lekari izjavili su da je „politički izabrana strategija da se stavi sve na jednu kartu visoko efikasne vakcinacije podjednako avanturistička kao i igranje na imunitet krda. Sa medicinske tačke gledišta, tu jedinu dugoročnu strategiju treba oceniti kao optimističku ili naivnu“.

Prema mišljenju antropozofske zajednica, koronavirus je promenljiv i univerzalan, može da izazove nove epidemije. Dosad nije bilo moguće razviti lek koji pruža kompletnu i trajnu zaštitu od njega.

Stoga se ne treba oslanjati na vakcinu, već na mere za prevenciju bolesti i metode ozdravljenja, velnes tehnike koje kombinuju duhovne i telesne prakse.

Pored brige o usklađivanju tela i duše kao osnovu za trajni imunitet treba uložiti napore u zaštitu životne sredine, zašta su ljudi moralno odgovorni. Svi ovi pozivi nailaze na veoma dobar odgovor i poklapaju se s programima zelenih partija koje su sve snažnije u Evropi. Uostalom, prva zelena partija u svetu formirana je 1970-ih upravo u Štugartu.

Vakcinacija koja je započela u decembru 2020. provocirala je izjavu antropozofskih lekara u januaru 2021, koja ukazuje na potrebu za solidarnošću i pravičnom raspodelom vakcina i lekova između bogatih i siromašnih zemalja.

Antropozofi su insistirali na dobrovoljnosti vakcinacije na osnovu javno dostupnih informacija o bezbednosti i neželjenim efektima, što bi trebalo da isključi indirektne zahteve poslodavca za predočavanjem uverenja o vakcinaciji kao uslovu za rad. Od tog vremena oko prestonice valdorfskog pokreta, Štutgarta, nagomilali su se protesti zbog korone.

„Korona disidenti iz Štutgarta privukli su sveopštu pažnju kao vanparlamentarni opozicioni pokret“, pisalo se u nemačkoj štampi januara 2021.

Demonstranti ne protestuju samo protiv vakcinacije, nego i protiv režima maski i socijalnog distanciranja, što je dovelo do najniže stope vakcinacije u pokrajini Baden-Virtemberg, gde je najviše antropozofskih udruženja i gde su njihove aktivnosti najsnažnije.

Pristalice antropozofskog pogleda na svet ne dokazuju samo neophodnost dobrovoljnosti vakcinacije nego i diferencirani i individualizovani pristup svakom slučaju infektivne i veoma zarazne bolesti.

Prema njihovom ubeđenju, potrebno je izraditi individualni tretman za svaku osobu i izabrati najprikladniju vakcinu. Iako se ovaj pristup može smatrati malo realnim u kontekstu pandemije korona virusa, on dobija naklonost mnogih Evropljana.

Stoga stav Antropozofskog društva po ovom pitanju nailazi na podršku ne samo njihovih pristalica, već i kod mnogih skeptika i korona disidenata.

Antropozofsko društvo daje tim osećanjima sasvim određenu organizacionu formu u svom uporištu – pokrajini Baden-Virtemberg, gde organizuje ulične demonstracije sa kojima regionalne i savezne vlasti moraju da računaju prilikom objašnjavanja delovanja u vezi sa vakcinacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari