Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina, ima ih 5.000

Vatikan je prvi put objavio informacije o tome šta poseduje od nekretnina i otkrio da ih ima više od 5.000.
Vatikan prvi put objavio šta poseduje od nekretnina, ima ih 5.000
Foto: Pixabay
To je, kako prenosi Rojters, deo najdetaljnijeg finansijskog izveštaja Svete stolice do sada.
 
Informacije koje je Vatikan objavio sadrže dva dokumenta - konsolidovani finansijski izveštaj za 2020. godinu i prvi javni budžet za Upravu nasledstva Apostolske stolice (Apsa).
 
Apsa, neka vrsta opšte računovodstvene kancelarije, upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, bavi se nabavkama i ljudskim resursima.
 
Između ta dva dokumenta, svaki sa ogromnim brojem dijagrama, grafikona i mapa, i dva intervjua s objašnjenjima, Vatikan je izdao više od 50 stranica finansijskog materijala.
 
Budžet Apse na 30 stranica pokazao je da Sveta stolica poseduje 4.051 nekretninu u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, ne računajući njene ambasade širom sveta.
 
Samo oko 14 odsto poseda u Italiji iznajmljeno je po tržišnim cenama, dok su ostali iznajmljeni po sniženim cenama, mnogi za crkvene službenike. Oko 40 odsto su bile institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica.
 
Dokumentacija pokazuje da je Apsa ulagala u nekretnine u luksuznim delovima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.
 
U zasebnom konsolidovanom finansijskom izveštaju za Svetu stolicu objavljenom u subotu prikazan je deficit od 64,8 miliona evra u 2020. godini, u odnosu na 79,2 miliona evra u 2019. godini.
 
Vatikan, uključujući muzeje i banku, ima zaseban budžet.
 
Da bi se smanjio deficit 2020. godine, oko 50 miliona evra je uzeto iz Piters Pens fonda.
 
Pandemija kovida19 dosta je uticala na prihode Vatikana u 2020. godini. Bazilika Svetog Petra i vatikanski muzeji koje je 2019. posetilo oko šest miliona ljudi bili su zatvoreni ili samo delimično otvoreni većim delom prošle godine.
  • .

    25.07.2021 14:03
    SPC, znatno manja, ima bar duplo vise, a tu je i besan vozni park
  • Banderaš

    25.07.2021 12:07
    Korupcija/neznanje
    Jedino srpska drzava nema predstavu sta ima u svom vlasništvu(da bi srpski političari lakše krali i pljački)!
  • Mirko

    25.07.2021 11:58
    Kad će naš "capo di tutti i capi" da objavi svoju listu?
    Mislim da imamo čime da se dičimo, u regiJonu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.