Nauka

NASA došla do novih saznanja o nastanku planete

NASA došla do novih saznanja o nastanku planete
Foto: Pixabay | NASA došla do novih saznanja o nastanku planete

Potresi koji je na Marsu zabilježila NASA robotska sonda "Insajt" (InSight) pomoći će naučnicima da bolje upoznaju strukturu saznanja o veličini jezgra i debljini i sastavu kore Crvene planete, ali i nastanku planeta u Sunčevom sistemu.

Sonda Američke svemirske agencije NASA "Insajt" koja se na površinu Marsa spustila još 2018. godine zabilježila je više od 700 tektonskih potresa umjerene snage.

Seizmički talasi, poznato je naučnicima, razlikuju se po brzini i obliku u zavisnosti od vrste materijala unutar planete kroz koju prolaze, te su na osnovu toga "Insajtovi" instrumenti mogli da snime obrise unutrašnjosti Marsa.

"Prvi put imamo saznanje o veličinama osnovnih strukturnih elemenata Marsa", naglašava Brus Banerd, geofizičar u Nasi i rukovodilac misije "Insajt".

Otkriveno je da je prečnik Marsovog jezgra oko 3.660 kilometara, što znači da je veći i da ima manju gustinu nego što su naučnici procjenjivali. Sastoji se uglavnom od gvožđa i nikla, a lakši elementi, kao što su sumpor, kiseonik, ugljenik i vodonik imaju neočekivano veliki udio.

Kora Marsa se dosta razlikuje od Zemljine koja je podijeljena na ploče koje se kreću preko unutrašnjeg plašta. Na nekim mjestima ispod okeana kora se neprestano obnavlja.

"Na Marsu ne postoji aktivna tektonika ploča i tamo se ništa slično ne događa. To znači da je kora Marsa vrlo stara", naglašava seizmološkinja Bridžit Knapmejer-Endrn sa njemačkog Univerziteta u Kelnu.

Otkriveno je da je prosječna debljina kore Marsa između 24 i 72 kilometra.

Plašt Marsa, smješten između kore i jezgra, proteže se otprilike 1.560 kilometara ispod površine. Njegov sastav je takođe drugačiji od Zemljinog, što znači da su ove dvije planete prije više od četiri i po milijarde godina nastale od različitog materijala.

Prečnik Marsa iznosi 6.791 kilometar, a Zemljin skoro duplo više, 12.755 kilometara.

Ova saznanja pomoći će naučnicima da provjere teorije o nastanku planeta, dodaje Banerd.

"Ova saznanja ćemo primijeniti ne samo na istraživanje Marsa, već i svih ostalih planeta u našem Sunčevom sistemu i šire", naglašava naučnik.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije