');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

Vučić: "Pijetet žrtvama iz Srebrenice, sa Bošnjacima moramo da gradimo bratske odnose"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, povodom odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da se u Krivični zakon uvede zabrana i kažnnavanje negiranja genocida, da nije pristalica nametnutih odluka, jer one nisu nikada donosile ništa dobro, već samo veće podele.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
aleksandar vučić tv pink gostovanje foto prinscreen tv pink Foto: TV Pink / screenshot
aleksandar vučić tv pink gostovanje foto prinscreen tv pink

Vučić je, govoreći o Srebrenici, rekao da je cilj da Srbija izgradi prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima.

- Moraćem da razgovaramo, da se poštujemo, a ne da gledamo kako da na bilo koji način da zabijemo jedni drugima nož na leđa. Znam da je teško, ali mi moramo da otvorimo taj širi društveni dijalog sa Bošnjacima. Moramo da čuvamo mir i moramo da gledamo budućnost. Nisam pristalica nametnutih odluka jer one nikad nisu donele ništa dobro - naglasio je.

Vučić je kazao da je najgluplje kada se čuje u sarajevskim kafanama da ih je pola miliona više od nas i da treba da nas zgaze, kao što je i takva priča u našim kafanama, jer ne treba da se gazimo, već da čuvamo mir.

Tesla na hrvatskom evru

Upitan za odluku da na hrvatskom evru bude lik Nikole Tesle, predsednik je upitao "kakve veze ima Tesla sa Hrvatima"?

- Nikola Tesla je od oca Srbina i majke Srpkinje. I sam se izjašnjavao kao Amerikanac i Srbin - podvukao je.

Predsednik je naglasio da želi dobre odnose i sa Hrvatskom. Vučić se osvrnuo i na BDP Srbije naglasivši da je Srbija pretekla Hrvatsku.

- Naš BDP je bio 33 milijarde evra kada sam došao na funkciju, a tada je BDP Hrvatske bio 47 milijardi evra. Mi smo za više od 50 odsto za samo sedam ili osam godina uvećali BDP Srbije i to je uspeh naše zemlje. Ja nisam idealan čovek za njih na ovom mestu. Moja porodica je stradala upravo od ustaške ruke, moj otac nikada nije video svog oca zbog njih - naglasio je.

Lečenje dece

Vučić je govorio i o kritikama da Srbija leči decu putem SMS poruka. Osvrnuo se i na slučaj malog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

- Hajde da rešimo problem, a ne da tražimo razlog zašto to nismo uradili.

On je dodao da je za četiri godine 4.567 dece upućeno na lečenje u inostranstvo, što je, kako je naglasio, za šest puta više nego što je bilo ranije.

Predsednik je napomenuo da je važno to što je država omogućila da se građani besplatno leče.

- Mi smo prvi kupili lek za koji su rekli da je najbolji protiv kovida, nabavili smo vakcine odmah. U Švajcarskoj neće da vas prime u bolnicu ako im ne platite, a ovde je besplatno zdravstvo - podvukao je.

Čestitke sportistima

Predsednik Vučić je na početku razgovora na televiziji Pink čestitao sportistima koji su osvojili medalje na Olimijskim igrama.

- Izuzetan dan, biće još medalja, siguran sam. U Rio smo imali osam medalja i nadamo se da će biti više nego u Riju. Čestitam narodu. Biće još uspeha naših timova i naših pojedinaca - rekao je Vučić.