Silje Katrin Vade i Katrin Lunde (©Reuters)
Silje Katrin Vade i Katrin Lunde (©Reuters)

Norvežanke došle po novo zlato, Ruskinje brane krunu iz Rija, Bojana Popović vodi Crnogorke

Vreme čitanja: 4min | sub. 24.07.21. | 18:39

Olimpijske igre u Tokiju: Noćas kreće i turnir za rukometašice

Najbolji reprezentativni rukomet igra se u Skandinaviji. Dok su Danci prvi favoriti za zlato, kod dama najveće šanse za najsjajnije odličje daju se Norvežankama. Skandinavke su krajem prošle godine u Danskoj osvojile zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i najavile da, posle nekoliko slabijih izdanja, ide ponovo dominacija svetskim rukometom.

Islandski stručnjak na kormilu Norvežanki Torir Hergeirson okupio je isti tim koji je pre nešto više od šest meseci pokorio Stari kontinent. Skandinavski Drim tim oslanja se na iskusne igračice. Tu su neuništive Katrin Lunde na golu (srpska snajka, izabranica srca Nikole Trajkovića, nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde) i Hajdi Loke na crti. Na bekovskim pozicijama su Veronika Kritijansen, Stine Oftedal i Nora Merk. Prišti od zvezda u redovima evropskih šampionki.

Izabrane vesti

Katrin Lunde je debitovala za Norvešku u meču protiv Jugoslavije 2002. godine. Sakupila je čak 309 mečeva u dresu sa državnim grbom. Iako ima 41 godinu i dalje je jedan od najboljih golmana današnjice.

"Ovo će biti moje četvrte Olimpijske igre i sigurno poslednje“, rekla je Lunde koja uporedo sa rukometnom karijerom studira sociologiju.

Pre pet godina u Riju Norvežankama je pripala bronza posle pobeda nad Holanđankama sa 36:26 u borbi za treće mesto. Ove sezone dogodila se i primopredaja krune i u klupskom rukometu. Pao je i godinama nedodrirljiv mađarski Đer, a kruna najbolje ekipe u Ligi šampiona pripala je Vipers Kristijansundu za koji igraju gro reprezentativki Norveške.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE RUKOMETAŠICE NORVEŠKE DA OSVOJE ZLATO U TOKIJU JE 2,50.

Najveći rival skandinavskoj reprezentaciji za zlato trebalo bi da budu Ruskinje i Francuskinje. Zbornaja je pre pet godina u Riju bila olimpijski šampion posle trijumfa protiv Francuske sa 22:19. Posle toga je usledio pad. Dovođenje trofejnog Španca na kormilu selekcije Martina Abroša se pokazao kao loš potez. Na klupu je seo Aleksej Alekseev. Imena Ane Vjahirjeve, Ane Sedojkine, Ane Sen, Poline Kuznjecove i dalje ulivaju strhopoštovanje. Prednost Rusije je što sve igračice igraju u domaćim klubovima, pre svega u Rostovu i novom šampionu, CSKA iz Moskve.

07.15: (1,15) Crna Gora (12,0) Angola (6,75)

Francuskinje su izgubile primat poslednjih godina, ali i dalje su u vrhu, osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Krajem prošle godine bile su srebrne na Evropskom prvenstvu. Selektor Olivije Krumbolc ima iskusan sastav sa Alison Pino, Laurom Glozer, Estel Nze Minko, Aleksandrom Lakraber, Sirabom Dembele Pavlović. Medalja je dostižna, ali čini se da je borba za zlato rezervisana za Norvežanke i Ruskinje.

02.00: (1,22) Holandija (11,0) Japan (5,20)

Holanđanke su pre dve godine bile svetske šampionke, ali na Evropskom prvenstvu nisu bile ni bleda senka selekcije koja je pokorila planetu u Kumamotu 2019. Pre pet godina bile su četvrte u Riju, sada žele korak napred. U timu je nekoliko vanserijskih igračica koje brane boje najboljih klubova Evrope, a ističu se Luis Abing i golman Tes Vester.

OVDE POGLEDAJTE KVOTE ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKE GRUPA OLIMPIJSKOG TURNIRA ZA RUKOMETAŠICA U TOKIJU

Crnogorke su pre devet godina u Londonu bile srebrne. Tada je selekciju na terenu vodila Bojana Popović. Rođena Nišlijka debitovaće na velikom takmičenju u ulozi selektora.

Umorni smo od čekanja, dugo smo već u selu i jedva čekamo meč. Moramo da budemo motivisane i skoncentrisane, ali sa dozom kontrole adrenalina, koji poraste pred prve utakmice na ovako velikim takmičenima. Meni je ovo prvo veliko takmičenje, pa odmah Olimpijske igre. Ni malo lak posao, mnogo je lakše bilo spremati samu sebe. Sada brinem o celom timu, ali ima nas dosta ovde da vodimo računa o devojkama, da budu spremne i za prvi meč i za mečeve koji slede. Imam dosta igračkog iskustva, bila sam dugo i kao pomoćni trener, mislim da ćemo spremiti sve kako treba za prvu utakmicu, pa da podižemo formu kako turnir bude odmicao“, istakla je Bojana Popović, jedna od najboljih rukometašica u ovom milenijumu, prenose Vijesti.

Jovanka Radičević (©Reuters)Jovanka Radičević (©Reuters)

Crna Gora ne spada u najuži krug favorita za medalju u Tokiju. Lavice mogu da iznenade. U selekciji je Jovanka Radičević, godinama jedan od najboljihi strelaca Lige šampiona, a nosioci igre trebalo bi da budu i Đurđina Jauković, Itana Grbić, Dijana Mugoša i Majda Mehmedović. Crnogorke će u Tokiju biti jače za Hrvaticu Mateu Pletikosić koja je promenila državljanstvo. Pred sam početak Olimpijskih igara Crna Gora je poražena od Francuske sa 32:31 u pripremnom meču.

09.15: (1,07) Norveška (16,0) Južna Koreja (11,0)

Od kandidata za medalju ne treba otpisati Španiju i Švedsku. Mađarice nisu u svetskom vrhu. U aprilu su bile kobne po našu selekciju na kvalifikacionom turniru u Đeru, ali čini se da je maksimum za naše severne komšije četvrtfinale. Brazil je poslednjih godina u padu. Pre osam godina je bio šampion sveta u Beogradu, sada je došlo do smene generacije. Azijske selekcije Japan i Južna Koreja su po kvalitetu daleko iza reprezentacija iz Evrope i teško će nekoga da pobede. Angola kao jedina afrička selekcija je autsajder u Tokiju.

Plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara ostvariće po četiri najbolje reprezentacije u grupi.


tagovi

Olimpijske igre 2021Olimpijske igre 2020Olimpijske igretokio 2020ženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija NorveškeBojana Popović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara