POMEN USTAŠKIM ŽRTVAMA U BANSKOM GRAHOVCU Pupovac: Da buduće generacije ne budu učene da relativizuju zločin
Foto: BETA/HINA/Daniel KASAP

stradalo 1285 srba

POMEN USTAŠKIM ŽRTVAMA U BANSKOM GRAHOVCU Pupovac: Da buduće generacije ne budu učene da relativizuju zločin

Hrvatska -

Srpsko nacionalno veće organizovalo je danas u Banskom Grabovcu komemoraciju u znak sećanja na srpske žrtve ustaškog režima umrle 1941. godine, a predsednik Milorad Pupovac rekao je da je sećanje na njih otpor onima koji žele relativizovati karakter zločina.

Komemoracija u Banskom Grabovcu kod Petrinje bila je prilika da se prisetimo tragične sudbine 1.285 žrtava, koje su umrle 25. i 26. jula 1941. godine kao žrtve ustaške NDH, i jedne od najvažnijih partizanskih pobuna u Hrvatskoj, izvestio je SNV.

Zločinu u Banskom Grabovcu prethodila je oružana akcija banijskih partizana, a 42 pobunjenika predvođena Vasiljem Gaćešom napala su zgradu opštine i železničku stanicu u Banskom Grabovcu u noći između 23. i 24. jula 1941. godine. Nekoliko dana kasnije, ustaše su u Banskom Grabovcu ubile 1.285 ljudi zatočenih sa cele Banije.

"Ovaj kraj je skupo platio odluku o pokretanju ustanka, ali uprkos tome nisu odustali", istakao je predsednik SNV Pupovac na komemoraciji ispred spomen kosturnice.

"Proslavljajući pobunjenike ovog kraja, ovde smo pre svega zbog žrtava, 1285 Srba sa područja tadašnjeg okruga Glina, kako ih ne bismo zaboravili, kako bismo ih prenosili s kolena na koleno", rekao je Pupovac.

Sećanje na žrtve Nezavisne Države Hrvatske, rekao je, "predstavlja pre svega otpor svima onima koji danas žele relativizovati karakter zločina i režima koji su ih počinili".

"Želimo da buduće generacije mladih ne budu vaspitavane u duhu relativizacije, kako ne bi izjednačavali časnu želju svakog naroda za svojom slobodom i za svojom državom ako je to cilj slobode. NDH je stvorena ustaškim pokretom, a oni koji žele da vide "Božje delo" treba svaki put da se suoče sa stidom i sramotom, i sa neizmernom odgovornošću za seme zla koje je posejano 1941. godine, a koje do danas neki misle da bi trebalo da požnjeju “, rekao je Pupovac.

Na skupu su, uz predsednika SNV-a, govorili i predstavnici antifašističkih organizacija iz Petrinje i Gline, koji su prethodno položili vence na spomen kosturnicu, a Mirjana Oluić, zamenik sisačko-moslavačkog župana, zahvalila je antifašistima što su "okupili svako godine u Banskom Grabovcu negujući tekovine antifašizma i narodnooslobodilačke borbe".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track