24. jul  2021. 17.57  | Izvor: RTV (Lidija Vučković)

Zašto u Bašaidu svi imaju "špic name"?

KIKINDA -

U Kikindi je danas sedmi put obeležena manifestacija Dani Suvače, tokom koje je ove godine predstavljeno selo Bašaid. Prostor oko i unutar starog mlina, jedinog očuvanog u ovom podneblju, bio je u znaku drugog najvećeg naseljenog mesta u okolini Kikinde.

Dane Suvače organizovao je kikindski Narodni muzej, a na manifestaciji najviše se pričalo o simbolima sela Bašaid.

"Obradili smo selo kroz nekoliko tema. Najinteresantniji su nadimci ili "špic name“, jer je Bašaid selo gde se oni najviše koriste. Bavili smo se nastankom Bašaida, njegovim znamenitostima, kao što su "dudarnica“, Beli krst ili Bitka kod Iljeva. Napravili smo i specijalitete, koje je moguće i probati. Imali smo i dve radionice, na kojima su se pravili suveniri na biber crepu“, rekao je viši muzejski pedagog Dragan Kiurski.

suvala, kikinda

Na manifestaciji, kroz pesmu i nošnju, predstavilo se i KUD Bašaid, koje postoji duže od 20 godina i bavi se očuvanjem tradicije:

"Bašaici su specifični zbog svojih nadimaka. Zbog toga smo prepoznatljivi u Kikindi i šire. Naša kultura zastupljena je i u selu i u gradu. Zato je čuvamo od zaborava“, naglasio je Strahinja Popov, predsednik KUD Bašaid.

papuče,, bašaid,, ručni, rad

Unutar objekta Suvače, posetioci su imali priliku da pogledaju i prezentaciju papudžijskog zanata i saznaju nešto više o papudžiji Bošku Vlajkovu iz Bašaida. Suvača već više od godinu dana, nakon svoje rekonstrukcije, služi kao muzej.

Tagovi