Roman apsolutne iskrenosti 1

Novi roman Milice Vučković – Smrtni ishod atletskih povreda, koji se nedavno pojavio u izdanju IK Booka, snažna je, iskrena, poetična, ali nikako i patetična knjiga koja rasvetljava kompleksne sisteme manipulacije i njihovu suptilnost.

Proza Milice Vučković je britka, oštra, brza, ona udara snažno i ostavlja bez daha, ne pružajući čitaocu laku katarzu srećnih krajeva.

Dekonstruišući romantizovanu veliku ljubav koja mora i treba da boli, kao košmar bezizlazne toksične igre, Vučković prikazuje mehanizme koji omogućavaju da se svakom od nas tako nešto dogodi.

„Proza Milice Vučković ne dopušta nam buržoasku utjehu lijepe rečenice, niti nam pruža laku katarzu srećnih krajeva. Ona beskompromisno iscrtava kompleksnu mrežu zlostavljanja koju narcisoidni majstori lijepih rečenica nerijetko stvaraju oko svojih muza. Vučković vješto rekonstruiše obrazac poetizovane velike ljubavi kojoj smo odmalena učene, a potom ga jednako vješto objelodanjuje kao košmar bezizlazne toksične igre“, zabeležila je, između ostalog, Lana Bastašić povodom ovogo romana.

Milica Vučković je rođena 1989. u Beogradu.

Završila je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti, na kojem trenutno brani doktorat.

Članica je umetničkog udruženja ULUPUDS, od 2014. sa statusom samostalnog umetnika, i ima iza sebe više od deset samostalnih slikarskih izložbi.

Prvu knjigu, zbirku kratkih priča Roj, objavila je 2014. Za Jedu ljudi i bez nogu dobila je 2017. prvu nagradu na konkursu za kratku priču Biber.

Godine 2020. našla se u finalu na konkursu FEKP, takođe za kratku priču. Svoj prvi roman Boldvin objavila je 2018. i s njim je uvrštena u dva najuža izbora za književne nagrade Vital i Biljana Jovanović.

Piše i prozu i poeziju, pesme su joj objavljene u nekoliko književnih časopisa. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom. Uvek sedi u ćošku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari