Ilustracija (©Reuters, Shutterstock, AFP)
Ilustracija (©Reuters, Shutterstock, AFP)

Nikad ranije u Švajcarskoj - Superliga šampiona: Može li neko da spreči petu uzastopnu titulu Jang Bojsa?

Vreme čitanja: 10min | sub. 24.07.21. | 12:15

Svaki od deset učesnika ovogodišnjeg prvenstva makar jednom osvajalo titulu (ukupno 106); najtrofejniji klub Grashopers vratio se na Vulverhemptonov pogon, Bazel sa osmoricom novajlija, “francuski” Servet vreba iz prikrajka, Lozana nastavila saradnju s Nicom, a gazda Lugana istog leta prodao, pa vratio klub

Lucern protiv Jang Bojsa – nije moglo bolje za početak. Osvajač Kupa protiv šampiona države na otvaranju nove sezone u Švajcarskoj. Sezone koja će, predviđaju u zemlji satova, biti bolja nego bilo koja prethodna. Imaju i razloga. Gledano iz ugla tradicije već i jeste najbolja ikad, jer, pazite sad: svaki od deset ovogodišnjih članova Superlige barem jednom je bio šampion države. Svi zajedno – 106 titula prvaka, što u prethodne 124 godine, otkako postoji takmičenje, nije bio slučaj. Ujedno, to znači da se u elitu vratio Grashoper, najtrofejniji švajcarski klub sa 27 titula. 

Još jedan razlog za optimizam – prazne tribine su prošlost. Posle skoro godinu i po dana publika se vraća na stadione. Doduše, prisustvo će biti dozvoljeno jedini uz potvrdu o vakcinaciji, ali i oni koji je nemaju, mogu da se raduju. Televizijski prenosi biće učestaliji nego ikad pre, pa će utakmice biti podeljene u više termina: subotnji su doduše neizmenjeni, od 18.30 i 20.30, dok će se u nedelju igrati od 14.15 i 16.30.

Izabrane vesti

Na kraju ono najbitnije, šampionska trka. Za razliku od prethodne četiri godine, kada se Jang Bojs bukvalno šetao do titule (prošlu završio sa 31 bodom više od Bazela), ove godine bi tim iz Berna mogao da dobije protivkandidata. Možda i više od jednog, ali će sve zavisiti od toga da li će i kako ostali potencijalni izazivači poteze na fudbalskoj pijaci preneti na teren.

A kad smo već kod prelaznog roka, u domu šampiona je, barem za sada, protekao je poprilično mirno. Na tri pojačanja utrošeno je zvanično 2.500.000 evra, s tim da je čitava suma otišla na otkup Žordana Sibačua, koji je prethodne sezone kao pozajmljen igrač Rena postigao 12 i namestio još četiri gola u prvenstvu Švajcarske. Njemu i najboljem strelcu prošlogodišnjeg šampionata Žan Pjeru Nsameu (19 golova) konkurencija će biti Vilfrid Kanga, pristigao bez obeštećenja, pošto mu je istekao ugovor sa Kajzerijem.

Poslednji u nizu, Aleksandar Jankevic, jedan je od onih na koje treba obratiti pažnju ove sezone. Omladinski reprezentativac Švajcarske stigao je iz Sautemptona za nepoznatu sumu (pretpostavlja se oko 1.000.000 evra), i mada ga ljubitelji Premijer lige pamte po isključenju u prvom minutu meča sa Mančester Junajtedom, posle kojeg su Sveci doživeli katastrofu (0:9), Jankevic je u grupnoj fazi Evropskog prvenstva za mlade pokazao da se radi o talentovan i pre svega snažnom veznom igraču, koji bi trebalo da odmeni Đanluku Gaudina, Bajernovog đaka, koji je bez obeštećenja otišao u Sandhauzen.

18.00: (3,35) Lucern (3,45) Jang Bojs (2,15)

Najveća promena dogodila se na klupi. Pošto je Jang Bojsu doneo tri titule prvaka i Kup Švajcarske, Herardo Seoane je preuzeo Leverkuzen, a zamena je stigla u vidu Davida Vagnera. Nije ova odluka uprave naišla na pozitivnu reakciju dobrog dela navijača, jer podsećaju pristalice četvorostrukog uzastopnog prvaka da je nemački stručnjak ispao iz Premijer lige sa Hadersfildom, a potom ostvario najduži niz bez pobede u istoriji Šalkea. Međutim, zaboravljaju da je taj isti Vanger i uveo Hadersfild u Premijer ligu, kao i to da Šalkeu pri ovom stanju ne bi mnogo značilo ni da ga preuzme Vagnerov kum Jirgen Klop. Ima najbolji i svakako najvredniji tim u Švajcarskoj (62.000.000 evra), na njemu je da pobije sumnje navijača svog kluba.

Ipak, neće mu biti lako. U Bazelu su gladni uspeha. Četiri godine već čekaju na titulu i rešili su da se ove sezone, ako ništa drugo, smanje distancu u odnosu na Jang Bojs. Košmarni mandat Bernarda Burgenera na Sent Jakob Parku završen je na radost svih navijača crveno-plavih, nekadašnji fudbaler Bazela i bivši reprezentativac Švajcarske David Degen preuzeo je od njega deonice i postao većinski vlasnik kluba, pa se pristalice 20-strukog prvaka države nadaju boljim danima. Transfer politika kaže da imaju i razloga. Bazel je od početka prelaznog roka doveo osmoricu igrača, od kojih su, istina, samo dvojica kapitalci. Mihael Lang se posle tri bundesligaške sezone vratio na mesto uspeha da odmeni Silvana Vidmera, koji je naplatio dobre igre na Evropskom prvenstvu i za 2.500.000 evra prešao u Majnc. Drugi je Đordi Kintilja, centralni vezista dobro poznat u okvirima švajcarskog fudbala, pošto je prethodno imao tri vrlo dobre sezone u Sent Galenu, koji je pre dve godine sa 13 golova i pet asistencija čak odveo do drugog mesta. Treba istaći i da se kapiten ekipe, Taulant Džaka, oporavio od teške povrede ligamenata, koja ga je odvojila od terena gotovo čitave prethodne sezone.

Jedino za Lijama Miljara (21), krilnog fudbalera rezervnog tima Liverpula, Bazel je morao da plati obeštećenje od 1.500.000 evra. Desni bek Serhio Lopez (22)došao je iz Kastilje, štoper Endi Pelmar (21) pozajmljen je od Nice, a po istom principu dovedeni su napadač Sebastijan Espozito (19) i ofanzivni vezista Darijan Maleš (20, prošle sezone već igrao za Bazel) iz Intera, dok se od Nasera Đige (18) tek očekuju velike stvari. I tu leži problem Bazela, smatra legenda kluba Enri Majzen (406 utakmica, 142 gola) – niko od njih nije trenutno rešenje.

Za mene je čitava stvar još uvek neizbalansirana. Mnogo mladih igrača je dovedeno. Svi oni obećavaju u budućnosti, ali nema garancije da će proraditi. Ne možete da osvojite prvenstvo samo talentom. Možda je bolje dovesti vrlo dobrog profesionalca umesto trojice momaka koji prvo treba da se dokazuju. Mihael Lang i Kintilja su izuzeci“, ističe Majzen.

I to nije jedini problem. Pribojava se Majzen i eventualnih odlazaka.

I dalje ima mnogo pitanja. Posebno u odbrani. Ako ode Eraj Komert, ostaviće veliku rupu. Fabijan Frej može da igra štopera, ali mu to nije prirodna pozicija. Gonsalo Kardoso (20) se nije privikao ni posle šest meseci. Isto očekuje i Pelmara i Đigu.“

U napadu? Ista briga. Sa 39 golova u poslednje dve sezone, Artur Kabral sve više privlači pažnju inostranih klubova.

Ako Kabral ode, Bazel će imati veliki problem. Onda će dečak poput Espozita morati da eksplodira odmah. Ali ne možete da se oslonite na to. Potreban vam je napadač sa više iskustva. Neko kao Sibaču iz Jang Bojsa, koji je sazreo pored Nsamea.

Iako u tim ima sumnje, veruje da je poveren pravom čoveku. Patrik Rahmen je u finišu prethodne sezone preuzeo kormilo ekipe od Čirijaka Sforce kao vršilac dužnosti trenera, da bi u julu zvanično postao šef stručnog štaba crveno-plavih.

Pati je trenutno definitivno prava osoba za Bazel. Priča jezik igrača, ljudi oko njega su ga dobro prihvatili, stvarno ima crveno-plavo srce, teško da iko ima više Bazelovog DNK u sebi od njega. A pokazao je i da je sposoban da donese promene posle Sforce. Ali, kao trener, dobri ste samo dok su vaši rezultati dobri.

20.30: (2,40) Lozana (3,40) Sent Galen (2,90)

Za razliku od Majzena, novi-stari igrač Bazela Mihael Lang ipak veruje u svoj tim i u kratkim crtama podseća.

Mnogo je potencijala i dosta tehničkih i individualnih veština u ekipi. Dovodili smo titulu u Bazel i sa mnogo manje potencijala“, jasan je Lang.

Prema mišljenju mnogih fudbalskih stručnjaka u Švajcarskoj, najbolji prelazni rok, barem za sada, odradio je Lucern. Iskusni bundesligaški duo Holger Badštuber (Štutgart) - Kristijan Gentner (Union Berlin), pa Samuele Kampo (Bazel), Patrik Farkaš (Salcburg) i Vaso Vasić (Muskron), Džordi Verman (Fajenord), Varol Tašar (Servet) – lista letošnjih pojačanja obećava, te se navijači s pravom nadaju da će posle osvojenog kupa napraviti iskorak i u prvenstvu, koje su prošle sezone završili na bezbednoj sredini.

Međutim, posle odlazaka dvojice štopera Lukasa Alvesa (Al Tai) i Stefana Kneževića, pa i penzionisanja vremešnog Kristijana Šveglera, sportski direktor Remo Mejer najavljuje još barem dvojicu novajlija, po jednog na svakoj od pomenutih pozicija. I možda još jednog u veznom redu. Nada se novi trener Fabio Čelestini da će još jednom od Kelna moći da pozajmi Luisa Šauba. Prethodne sezone bio je od velikog značaja za klu b sa učinkom od osam golova i deset asistencija, a kvalitet je potvrdio i na Evropskom prvenstvu u dresu reprezentacije Austrije.

Šaub bi bio idealan za nas, ali da li smo mi savršeno rešenje za njega, moraćemo da sačekamo i vidimo“, kroz smeh je govorio Čelestini.

Što se cilja u sezoni tiče, trenutno definitivno najveće ime u ekipi, Badštuber, ističe:“Lucern je lepo okruženje za osvajanje titula. Prvi cilj je odbrana Kupa!“.

Treći predstavni Švajcarske u Evropi, Servet, obeležio je ogroman napredak u poslednje vreme. Pošto ga je posle šest godina tavorenja, pre dve sezone vratio u elitu, Alan Gejger je klub iz Ženeve predvodio prvo do četvrtog, potom i trećeg mesta u Superligi. Za rapidan napredak u velikoj meri je zaslužna transfer politika kluba, pošto je u poslednje vreme fokus kluba iz Ženeve bio isključivo na francuskom tržištu. Otkako je postao šef sportskog sektora, nekadašnji fudbaler Arsenala i bivši reprezentativac Švajcarske Filip Senderos je u klub doveo osmoricu igrača, od kojih su sedmorica stigli iz francuskih klubova. Prošlog leta četvorica, ovog jedan manje. Predvodnik generacije je nekadašnji defanzivac Arsenala, Gael Kliši.

Centralni i defanzivni vezisti Papu Mendes (Strazbur B) i David Dulin (drugoligaš Rodez) da odmene Gaela Onduu (bez kluba), napadač Roni Rodelan da nadomesti učinak Varola Tasara (otišao u Lucern, prošle sezone sedam golova, pet asistencija. Poslednji, švajcarski golman Stiven Deana da pojača konkurenciju na gol-liniji. Mais Deana, parle tu français?

Uprkos tome što ih svi vide u vrhu, minimum među četiri najbolja, Senderos spušta loptu.

Ne ciljamo neko posebno mesto na tabeli. Želimo da zadržimo klub u Superligi. U prethodne dve sezone smo bili bolji nego što smo se nadali, igrali smo dva puta kvalifikacije za Evropu. Cilj je da nastavimo dalje”, rezervisan je Senderos.

Posebno zanimljivo biće videti kako će se posle dve sezone u drugoj ligi, Grashoper provesti po povratku u elitu. Eskpresnom povratku, za koji je najzaslužnija promena vlasničke strukture kluba. Velikana iz Ciriha je početkom 2020. godine preuzela kineska Fosun grupa, ista ona koja je pre pet godina postala većinski vlasnik Vulverhemptona. Otud i ne čudi što su u klubu trenutno petorica fudbalera Vukova. Partnerstvo dva kluba bilo je dovoljno za povratak u Superligu, ali ostaje da se vidi da li će biti dovoljno da se Skakavci stabilizuju u eliti. Predsednik kluba Skaj Sun, biznismen iz Šangaja, odmah po ostvarivanju promocije kratko je izjavio da je cilj kluba da se u narednim godinama bori za trofeje.

Legitimno je to što želimo da osvojimo trofej u sledećih pet godina. Da mislim drugačije, ne bih bio ovde. Ovo nema veze sa Kinom ili Švajcarskom, već sa Grashoperom.” Skaj očigledno poštuje kulturu, istoriju i filozofiju kluba.

U prilog tome i povratak Amira Abrašija, personifikacije na lepša vremena u klubu. Bio je albanski vezista tu kada je Grashoper podigao poslednji trofej (Kup, 2013.), kao i kada je u dve uzastopne sezone završavao odmah iza Bazela. Sa kapitenskom trakom oko ruke, pokušaće Abraši da vrati navijače na stadion, pošto od ispadanja u niži rang odnosi na relaciji klub – navijači nikako nisu dobri. U tome bi trebalo da mu pomogne novi trener Đorđo Kontini, pravio je velike stvari sa Lozanom, očekuje se da isto uradi i sa posrnulim velikanom.

14.15: (2,30) Lugano (3,35) Cirih (3,10)

Još jedan novi trener, Cirihov Andre Brejtenrejter, u novu sezonu ulazi sa nedovršenim poslovima na fudbalskoj pijaci. Ruku na srce, doveo je Cirih šestoricu igrača (jedino Fidana Alitija platio 1.200.000 evra Kalmaru) od kojih većina već imaju iskustvo igranja u Superligi, i tako nadomestio gotovo sve odlaske. Međutim, nada se Brejtenrejter norveškom štoperu Tomasu Rogneu (Leh) i napadaču Kevinu Zohiju (slobodan igrač), od kojih za sada ni traga ni glasa. Ipak, sportski direktor Marinko Jurendić uverava:”Pojačaćemo se značajno u narednih nekoliko nedelja.

Poput Grashopera, Lozana takođe sarađuje sa jednim timom iz Lige petice. Plavo-beli su sklopili saradnju sa Nicom, pa ne čudi da su upravo iz kluba sa Azurne obale pristigla četvorica igrača, od kojih su trojica prošle sezone igrali na pozajmici, a ovog leta otkupljeni. Po jedan novajlija stigao je iz omladinskih timova Monaka, Pari Sen Žermena, Arsenala i Derbija, a kako niko od devetorice novopridošlih nije stariji od 22 godine, ne može se od “obdaništa” previše očekivati, iako nije bilo previše značajnih odlazaka.

U Luganu je tokom leta bilo poprilično burno. Dugogodišnji vlasnik kluba Angelo Renceti odlučio je da preda klub novim vlasnicima, ali pošto je uvideo da od ulaganja neće biti ništa, brže-bolje je vratio Lugano u svoje ruke, pokazavši privrženost prema crno-belima. Zbog toga su u klub tokom leta stigla “tek” četvorica fudbalera, od kojih će kapitalno pojačanja biti jedino Demba Ba, koji je stigao kao odgovor na odlazak prvog napadača Aleksandera Genta. Ali kako je iz Brazila stigao novi trener Abel Braga nadaju se navijači da će iskoristiti veze u domovini kako bi se na Kornaredu zaigrala samba.

Za razliku od prethodnih sezona kada je dovodio tuce igrača, Sion se ovog leta opredelio za kvalitet pre kvantiteta. Dugogodišnji član Bazela Luka Zufi i krilo Leganesa Kevin Bua, obojica dovedeni bez obeštećenja, trebalo bi da budu velika pojačanja, ali ih i pored toga, mnogi vide kao jednog od glavnih kandidata za ispadanje.

Sent Galen će im verovatno biti konkurencija. Prošle godine je izgubio u finalu Kupa Švajcarske od Lucerna (3:1), pa je tako ostao bez izlaska na međunarodnu scenu. Nije se mnogo pojačao. Stigao je iz Nanta Eli Juan za 500.000 evra, kao i Usman Dijakite iz Salcburga na pozajmicu. Uglavnom će u sličnom sastavu kao prošle godine da igra. S tim što je ostao bez pobenutog Kvintilje.

Za Sent Galen nastupaju dvojica mladih Švajcaraca sa srpskim poreklom. Defanzivni vezista Davin Jacović (20) ima i srpski pasoš, a ovog leta je prekomandovan iz omladinskog tima. Već duže vreme startni štoper je Leonidas Stergiju, 19-godišnji reprezentativac Švajcarske kojem je otac Grk, a majka Srpkinja.

PETORICA SRPSKIH FUDBALERA

U švajcarskoj Superligi igraju petorica igrača koji imaju samo naš pasoš. Za aktuelnog šampiona Jang Bojs igra povremeni reprezentativac Miralem Sulejmani, a rival u Bazelu biće mu novopečeni član selekcije Orlova, golman Đorđe Nikolić.

Lucern takođe ima Srbina na golu, mrežu mu čuva Vaso Vasić. Za Cirih igra Nikola Boranijašević, a za Grashopers štoper Aleksandar Cvetković.


tagovi

Švajcarska 1Jang BojsBazel

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara