Hložek, Plavšić, Krmenčik (©Shutterstock, twitter©ACSparta_CZ, twitter©slaviaofficial)
Hložek, Plavšić, Krmenčik (©Shutterstock, twitter©ACSparta_CZ, twitter©slaviaofficial)

Slavija otela Plavšića, može li Sparta titulu? Ako češki Ronaldo ponovi dominaciju...

Vreme čitanja: 5min | sub. 24.07.21. | 12:03

Sve osim praških velikana na prve dve pozicije biće veliko iznenađenje, ostali nek' se poređaju kako im volja

Fudbal nije najpopularniji sport u Češkoj. Gleda u leđa neprikosnovenom hokeju, ali veliki uspeh državnog tima i plasman u četvrtfinale na nedavno završenom Evropskom prvenstvu je, bez ikakve sumnje podigao temperaturu i ushićenje pred start nove sezone domaćeg fudbalskog šampionata.

Doduše, borba za titulu biće koncentrisana isključivo u Pragu jer niko osim Sparte ne poseduje resurse (kako igračke, tako i finansijske) kojima bi mogao da se suprotstavi nepobedivoj Slaviji. Zašto nepobedivoj? Zato što se radi o timu koji će vrebati četvrtu uzastopnu titulu prvaka države i koji je prethodnu osvojio bez poraza.

Izabrane vesti

Nedelja, 19.00: (7,75) Zlin (4,50) Slavija (1,43)

Da, dobro ste pročitali, niko u 34 meča prethodne takmičarske godine nije uspeo da skine skalp Slaviji (26 pobeda i osam remija). Na taj način je i Arsenalova generacija "nepobedivih" protutnjala Premijer ligom pre nešto manje od 20 godina. Serija datira još od marta 2020. i pretprošlog šampionata i narasla je na rekordnih 46 utakmica! Samopouzdanje rasplamsano dominacijom na domaćoj sceni izabranici Jindriha Trpišovskog preneli su i na međunarodnu gde su pokazali da mogu da se porvaju timovima iz Liga petice, a neke od njih da savladaju i u nokaut fazi.

Kada se govori o prvom favoritu za naslov prvaka Češke, ne treba zaboraviti da je prošle sezone sa 12 bodova izašao iz grupe C Lige Evrope sa 12 bodova u konkurenciji Nice, Bajer Leverkuzena i Hapoel Ber Ševe. Nije se zaustavio u šesnaestini finala već sa 2:0 u dvomeču poslao kući Lester, a potom sa ukupnih 3:1 stao na put Džerardovom Rendžersu. Doduše, cena za to je što će dolazeću sezonu otvoriti bez kapitena i stuba odbrane Ondreja Kudele. Štoper Slavije je od UEFA dobio suspenziju na deset mečeva jer je ustanovljeno da je bilo uvreda na rasnoj osnovi upućenih fudbaleru Rendžersa Glenu Kamari. Kako je jedan već odrađena protiv Arsenala, a pet na Euru, neće se previše čekati na povratak 34-godišnjeg centralnog beka.

Fudbaleri Slavije slave gol protiv Lestera (Reuters)Fudbaleri Slavije slave gol protiv Lestera (Reuters)

U svakom slučaju Crveno-beli deluju podjednako ozbiljno, ako ne i ozbiljnije nego prošle sezone. A tada su glatko stigli do titule uz 12 boda viška u odnosu na gradskog rivala Spartu. U međuvremenu su joj uzeli dugogodišnju uzdanicu Srđana Plavšića. Napustio je Letnu sa statusom "izdajnika". Sama slutnja da odbijanje da produži ugovor sa Spartom nagoveštava prelazak u redove arhineprijatelja navela je doskorašnje saigrače da mu precrtaju ime u svlačionici. Sada, kada je transfer bez obeštećenja ozvaničen, biće zanimljivo sačekati prvi praški derbi, a on je zakazan za drugi oktobar, u 10. kolu, baš na Letni.

"Došao sam u Slaviju da bih bio uspešan. Da bih osvojio što više trofeja. Moj san je da igram Ligu šampiona. Pružiću maksimum na treninzima, uvek dajem 100 odsto mogućnosti", izjavio je Atomski mrav i tako verovatno dodatno razjario navijače bivšeg kluba.

Daleko da je jedini željan trofeja. Osim Plavšića na nekadašnju Eden arenu stigla su još šestorica fudbalera. Slavija je pametno planirala kupovine te utrošila samo 2.000.000 evra - polovina te sume otišla je Lincu za danskog vezistu Madsa Emila Madsena, ali je najzvučnije pojačanje stiglo dan pred početak prvenstva. U narednih godinu dana dres Slavije nosiće Mihail Krmenčik, čovek koji je u dresu Viktorije iz Plzenja ostavio veliku zaostavštinu u češkom fudbalu (124 utakmice, 62 gola, 16 asistencija). Ako neko zna da rešeta u ovoj ligi, onda je to reprezentativac Češke.

Sparta možda nije brojčano ispratila prelazni rok gradskog rivala, ali je utrošila skoro duplo više novca - uloženo je 3.760.000 evra na levog beka Kaspera Hojera, levo krilo Jakuba Pešeka, a 2.500.000 plaćeno je Fiorentini za štopera Davida Hancka čime je Slovak postao četvrto najskuplje pojačanje u istoriji kluba sa Letne.

Dakle, Sparta nije žalila para sve u cilju da bude konkurentna za prvu titulu prvaka države od sezone 2013/14. Ako neko može osim Slavije, onda su to Pavel Vrba i njegovi momci. Nije mu bila dovoljna polusezona da sustigne aktuelnog šampiona, ali sada će voditi ekipu od starta prvenstva. Nekadašnji selektor Češke je lovac na titule, budući da je u prošloj deceniji osvojio čak tri sa Viktorijom iz Plzenja.

Posle četiri godine otišao je Srđan Plavšić, ali Sparta i dalje poseduje kombinaciju iskustva i kvaliteta. Na golu je iskusni Florin Nica, pojačanje Hancko bi trebalo još da sazreva uz Čelustku, na poziciji defanzivnog veznog je talentovani Ladislav Krejči, iza napadača Borek Dočkal, tinejdžer Adam Karabec, švedsko krilo David Moberg Karlson. Međutim, sve će to biti nedovoljno ukoliko najveći talenat češkog fudbala još od Tomaša Rosickog ne ponovi predstave iz prošle sezone.

Adama Hložeka videli smo u epizodnoj ulozi na Evropskom prvenstvu, ali je na klupskom nivou radio neverovatne stvari. Tinejdžer je na 19 mečeva postigao 15 i namestio osam golova, a o njemu se od tada priča kao o češkom Kristijanu Ronaldu. U poslednjem kolu ekipi Brna je spakovao četiri komada za poluvreme, pa napustio igru zbog povrede. Već sada je na radaru mnogih klubova iz pet najboljih evropskih liga, a za Spartu je ključno da ga sačuva do kraja prelaznog roka, jer ako ode, titula već može da se piše Slaviji.

Subota, 19.00: (1,38) Sparta Prag (4,70) Sigma Olomuc (8,50)

Dakle, knjiga se svodi na dva slova. Za to vreme Viktorija će pokušati da popravi plasman iz prethodne sezone kada je završila na petom mestu, iza Slovackog, odnosno Jabloneca. Tokom prethodne decenije tim iz Plzenja je osvajao šampionski naslov u pet navrata, nastupao i u Ligi šampiona, ali prošla su ta vremena kada je Viktorija na konto politike skupljanja otpadaka praških velikana dominirala češkim fudbalom. Što se tiče Jabloneca, napadački tandem Ivan Šranc - Martin Doležal se raspao budući da je Šranc pojačao Slaviju. To bi mogao da bude problem za trećeplasiranog iz prošle sezone budući da je od 27 zajedničkih golova Šranc postigao 13.

Kada je reč o formatu, liga je u odnosu na prošlu sezonu skraćena sa 18 na 16 klubova. Tri su se preselila u niži rang, a novajlija Hradec Kralove je ujedno i prvi favorit za povratak u drugu ligu. Prvenstvo ne samo da je skraćeno, već je poprimilo izgled iz sezone 2019/20 kada su se nakon 30. kola formirale grupe - šampionska koju je činilo prvih šest timova, grupa borbe za opstanak sa poslednjih šest ekipa, a za još jedno mesto u Evropi borile su se ekipe od sedmog do desetog mesta.

Prvog takmičarskog dana na programu su četiri duela, narednog još toliko. Sparta prventvo otvara na Letni protiv Sigme Olomuc, Slavija u nedelju gostuje Zlinu. Pravo pitanje pred start je nastavlja li Slavija monopol ili Sparta strahovladu neprijatelja pretvara u duopol?

ČEŠKA LIGA, 1. KOLO

Subota

16.00: (2,90) Hradec (3,25) Bohemijans (2,50)

16.00: (2,00) Jablonec (3,40) Ostrava (3,90)

16.00: (2,05) Pardubice (3,40) Karvina (3,70)

19.00: (1,38) Sparta Prag (4,70) Sigma Olomuc (8,50)

Nedelja

16.00: (2,10) Buđovice (3,35) Teplice (3,60)

16.00: (2,20) Liberec (3,20) Slovacko (3,50)

16.00: (1,77) Viktorija Plzenj (3,60) Mlada Boleslav (4,80)

19.00: (7,75) Zlin (4,50) Slavija (1,43)


tagovi

Sparta PragSlavija PragČeškaČeška 1Srđan PlavšićMihail Krmenčik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara