Najnovije vesti
Vesti Beograd
Projekat "Recikliraj - napravi krug" pokazaće da plastične boce mogu poslužiti i u umetničke svrhe!

Projekat "Recikliraj - napravi krug" pokazaće da plastične boce mogu poslužiti i u umetničke svrhe!

JKP „Gradska čistoća“ kao društveno odgovorno preduzeće kontinuirano sprovodi različite aktivnosti i edukacije koje utiču na podizanje svesti i razvoju reciklaže u Beogradu. Zato se zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, JP „Ada Cingalija“ i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i udruženjem građana „Fokus art“ priključilo sprovođenju projekta „Recikliraj – napravi krug“.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Reciklaža otpada Foto: Beoinfo / Grad Beograd
Reciklaža otpada

Cilj projekta je da istakne značaj reciklaže i zaštitu životne sredine. Kroz njega će se po ugledu na druge svetske metropole, na inovativan način spojiti arhitektura i zaštita životne sredine izradom dve prostorne instalacije u formi paviljona od plastičnog ambalažnog otpada koje će Beograđanima po završetku izrade, u septembu, biti predstavljene.

- Drago nam je što je upravo „Gradska čistoća“ preduzeće koje se prepoznaje kao lider u razvoju reciklaže i najveća podrška njenom razvoju kroz različite edukativne akcije. Ovaj projekat je inovativan i ima za cilj da prikaže ono na šta iznova podsećamo sugrađane, a to je da reciklabil nije samo otpad. Imaćemo priliku da vidimo kako plastične boce mogu poslužiti u umetničke svrhe. Za potrebe prikupljanja reciklabila „Gradska čistoća“ je postavilo sudove za prikupljanje plastične ambalaže na prostoru Ade Ciganlije, a po završetku izložbe preuzećemo reciklabil koji će biti preusmeren u humanitarne svrhe - rekao je direktor JKP „Gradska čistoća“, Marko Popadić.

Pročitajte još

Kako kaže, reciklabil je sirovina koja iznova može da se koristi i od izuzetne je važnosti da se do tog otpada dođe kako ne bi završavao u prirodi gde samo narušava kvalitet životne sredine, a cilj svakog pojedinca mora biti njeno očuvanje, navodi se u saopštenju "JKP" Gradska čistoća.

Arhitektonske instalacije predstavljene na izložbi “Napravi krug“, koja će se održati na prostoru Ade Ciganlije, neće biti samo eksponati, već će imati svoju upotrebnu vrednost i biće na raspolaganju Beograđanima do završetka projekta.