Ilustracija (©Shutterstock, AFP)
Ilustracija (©Shutterstock, AFP)

Budućnost juri istorijski het-trik, Zeta u nikad težoj situaciji

Vreme čitanja: 7min | sub. 24.07.21. | 09:29

Sigurno da po kvalitetu ne odskače od liga u regionu, ali crnogorski šampionat može da se pohvali činjenicom da je – neizvestan

Fudbalski savez Crne Gore je pre nekoliko godina doneo odluku da liga broji deset klubova, što je idealna mera, a kako po sistemu takmičenja prva četiri idu u Evropu, jedan ispada, a dva na kraju igraju baraž, onda je jasno zašto je liga neizvesna do kraja: do poslednjeg kola nisu sve karte podeljene i često bod-dva odlučuje da li će neki tim izaći u Evropu ili će se naći u opasnoj zoni.

Od 2007. godine, kada je završen prvi šampionat posle proglašenja nezavisnosti pa do danas, Crna Gora je imala šest fudbalskih šampiona. Međutim, u poslednjih pet sezona scena se malo stabilizovala, pa su dva najveća kluba u zemlji, Budućnost i Sutjeska, preuzeli primat, te su Podgoričani uzeli tri, a Nikšićani dve titule.

Izabrane vesti

PRETHODNA SEZONA

Dominacija kakvu je ostvarila Budućnost u prošloj sezoni ne pamti se u Crnoj Gori. Plavo-beli su od starta bili favoriti, što su potpuno opravdali na terenu: četa srpskog trenera Mladena Milinkovića u fantastičnom stilu je došla do titule ostavivši večitog rivala Sutjesku na 28 bodova zaostatka!

Pored nikšićkog kluba, u Evropu su se plasirali još Dečić i FK Podgorica, prvi put u istoriji oba tima.

Na kraju prethodne sezone iz Prve lige je ispao OFK Titograd, klub velike tradicije, koji je 2016. godine bio prvak Crne Gore. A, kroz baraž su opstanak u ligi izborili Petrovac i Iskra.

Iz Druge lige promociju je izborio Mornar iz Bara, koji se posle nekoliko sezona vratio u elitu.

EVROPA

Budućnost je kao prvak Crne Gora startovala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali se jako loše provela u duelu sa Helsinkijem. U Finskoj je izgubila 1:3, dok je u Podgorici bilo čak 4:0 za tim iz Skandinavije.

Sistem takmičenja je takav da za Podgoričane evropska sezona još nije gotova, već su se preselili u kvalifikacije za Ligu konferencije, gde igrajusa Toršavnom sa Farskih Ostrva. U prvom meču su međutim doživeli debakl, izgubili su sa 4:0, tako da im u Podgorici samo čudo može da spase evropsku sezonu.

Sutjeska je još u igri, u istom takmičenju, pošto je prošla gruzinsku Gagru (1:0, 1:1), a zatim u četvrtak odigrala sjajnih 0:0 u Nikšiću sa Makabijem iz Tel Aviva. U Izraelu će biti teško, ali sve je moguće.

Dečić i FK Podgorica su prvi put u istoriji ta dva kluba zaigrali na međunarodnoj sceni. I već su završili misiju. FK Podgorica je ispala u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije od albanskog Lačija (1:0, 0:3), a Dečić od Drite (0:1, 1:2).

BORBA ZA TITULU

Posle sjajne prethodne sezone u kojoj je ubedljivo odnela titulu, Budućnost i pred start nove takmičarske godine važi za ubedljivo najvećeg favorita za uzme krunu.

Okosnica šampionskog sastava je ostala na okupu, klub su napustili Marko Vučić (Sutjeska), Dejan Zarubica (Lači), Velizar Janketić (Dečić) i Aleksandar Vujačić (Petrovac). U klub sa stadiona pod Goricom došli su Jovan Baošić (Ujpešt), Šaleta Kordić (FK Podgorica), Emir Muzurović (OFK Titograd) i Zoran Petrović (Jablonec).

Najbinije je, pak, što je ostao trener Milinković, kao i ključni igrači iz prethodne sezone Grbić, Božović, Mirković, Dragojević...

Nikada nijedan klub u istoriji crnogorskog fudbala nije uspeo da veže tri titule prvaka, pa će Budućnost probati da napravi taj podvig.

Najveća prepreka, a verovatno i jedina, na tom putu biće mu Sutjeska. Nikšićani su takođe imali dve titule, 2018. i 2019. ali ni oni nisu uspeli da naprave het-trik.

Posle slabe prošle sezone na stadionu kraj Trebjese je napravljen generalni remont, ekipa je u velikoj meri promenjena, a izabran je i novi trener Milija Savović. Od zvučnijih imena, u Sutjesku su došli Darko Nikač (Gnjilani), Marko Zoćević (Metalac), Filip Mitrović (Bačka), Miloš Drinčić (Iskra), dok su klub napustili Marko Ćetković (Mornar), Milutin Osmajić (Kadiz), Rene Mihelič (Karlsdorf)...

Sutjeska će u prvom kolu dočekati FK Podgoricu, biće to derbi kola, sudar dva crnogorska predstavnika u Evropi, koji će bolje pokazati koliko su Nikšićani spremni i kvalitetni za novi šampionat.

BORBA ZA OPSTANAK

Ako je suditi po crnogorskim medijima, Zeta je u velikim problemima i pred start prvenstva deluje da će se grčevito boriti za opstanak.

Klub iz Golubovaca je ostao bez gotovo celog tima na kraju sezone, otišli su Petar Orlandić, Vasko Kalezić, Balša Goranović, Marko Burzanović, Goran Milojko, Denis Sopo... A, na njihova mesta gotovo da niko nije doveden. Stigao je Aldin Škrijelj iz OFK Titograda i trojica Japanaca koja su igrala prošle sezone u crnogorskim klubovima. Čak je propao i već dogovoreni dolazak iskusnog Darka Markovića iz tivatskog Arsenala, navodno zbog loše finansijske situacije u klubu.

Mornar je tek ušao u Prvu crnogorsku ligu, pa po logici stvari opstanak bi trebalo da mu bude prioritetni cilj. Ipak, u Bar je stiglo nekoliko kvalitetnih igrača, koji bi trebalo da garantuju uplovljavanje u mirnu luku pre finiša prvenstva. Dres Mornara nosiće nekadašnja dvojica igrača Partizana Marko Ćetković i Siniša Stevanović, stigao je i Andrija Kaluđerović iz FK Podgorice, Balša Radović iz Igala, a od bitnijih igrača iz prošle sezone skoro niko nije otišao.

Petrovcu je na kraju prethodne sezone gorelo pod nogama, za bod je izbegao direktno ispadanje u niži rang, ali je kroz baraž preživeo dvomeč sa Arsenalom iz Tivta i ostao u eliti.

20.30: (1,20) Dečić (6,25) Zeta (11,0)

Klub sa primorja je doveo nekoliko solidnih igrača, kao što su Aleksandar Vujačić (Budućnost), Balša Boričić (Iskra), Marko Miličković (Feronikeli), Marko Živanović (Zlatibor), ali su i otišli Luka Merdović, Ivan Mijušković, Balša Rogošić... Sve kad se sabere, deluje da je Petrovac nešto kvalitetniji nego prošle sezone, ali ne toliko da bi bezbrižno čekao start nove takmičarske godine.

Najprijatnije iznenađenje prošlogodišnjeg prvenstva Crne Gore bila je ekipa Jezera. Samo što je ušla, prvi put, u Prvu ligu, niko joj nije davao šansu da će preživeti tu prvu godinu, a klub iz Plava je završio kao peti na tabeli.

Ipak, ova takmičarska godina bi mogla da bude mnogo teža, jer je ekipa Jezera „očerupana“. Trener Savović je otišao u Sutjesku i sa sobom je poveo Marka Matanovića, dok su Vojin Pavlović i Ilija Radunović prešli u Iskru, a Petar Vukčević u Petrovac. Bez dileme najjači adut koji je stigao u Plav je Miljan Vlaisavljević, nekadašnje krilo Sutjeske i Budućnosti, tu je i Vasilije Radenović, koji je bio u Jagodini, pa Lazar Lambulić stigao iz Zete, ali sve je to sada velika nepoznanica, pošto je gro prošlogodišnje ekipe razdužio opremu Jezera.

KARTE ZA EVROPU

Kao što smo rekli, crnogorsko prvenstvo je u velikoj meri ujednačeno, nepredvidivo u smislu što maltene svi timovi mogu da se uključe u trku za treće i četvrto mesto koje vodi u Evropu. Pa ne bi bila neka senzacija da ako se Zeta konsoliduje ili proigraju Petrovac i Mornar, da se čak i oni potrkaju za evropske vize.

Ipak, Rudar se polako izdvaja kao tim koji bi mogao da se vrati na međunarodnu scenu. Klub iz Pljevalja je angožoveo Nikšu Vujanovića i Branimira Jočića iz subotičkog Spartaka, iz glavnog grada su stigli Ognjen Peličić i Ivan Bojović, takođe i Jasmin Agović iz FK Podgorice, tako da Rudar ima solidan sastav, koji bi trebalo da se nađe u gornjem domu tabele.

Posle odlične prethodne sezone desile su se velike promene u FK Podgorici. Promenjen je trener, otišao je Milorad Peković, a došao Dejan Roganović, dok su od bitnijih igrača klub napustili Balša Sekulić (Iskra), Jasmin Agović (Rudar), Šaleta Kordić (Budućnost), Stefan Marjanović (Kolubara), Marko Vukčević (UTA)... Dres Podgorice obukli su Vladimir Boljević (Doksa), Stefan Cicmil (Sutjeska), Admir Adrović (Dečić), koji je i najveće pojačanje, jer je sa 104 gola najbolji strelac u istoriji crnogorske Prve lige.

20.30: (1,87) Iskra (3,20) Jezero (4,30)

Danilovgradska Iskra je posle istorijskog izlaska na evropsku scenu, prošlu sezonu završila u borbi za opstanak. Kao da se ekipa potrošila, zasitila, pa je urađeno renoviranje. Pred kraj prošle sezone otišao je dugogodišnji trener Aleksandar Nedović, a što se tiče igrača stadion Braće Velašević su napustili i Luka Malešević, Miloš Drinčić, Ivan Đorić, Bogdan Mandić, Balša Boričić, dok je Miroje Jovanović završio karijeru... Novi igrači koji će poneti crveno-beli dres su Ilija Tučević, koji je stigao iz Rada, Brazilac Vilijan (Ipora), Balša Sekulić (FK Podgorica)... Trener Srđan Nikić je više godina prisutan u Iskri, pa period prilagođavanja neće biti potreban ni njemu, ni ekipi.

Napravio je Dečić istorijski rezultat prethodne sezone plasmanom na međunarodnu scenu, ali ispadanje od Drite je pokazalo da se nije najbolje pripremio za taj izazov. Biće teško za zim iz Tuzi da ponovi taj uspeh, međutim, dovedeni su Ivan Novović (OFK Titograd), Velizar Janketić (Budućnost), Damir Kojašević (Feronikeli) sa zadatkom da sačuvaju Dečiću kartu za Evropu. Od najzvučnijih imena, Dečić su napustili Admir Adrović (FK Podgorica), Martin Prenkočević (Rudar), Balša Banović (Makedonija ĐP)... Najveće „pojačanje“ za klub iz Tuzi je ostanak Edisa Mulalića na mesto trenera, koji godinama pravi odlične rezultate u crnogorskom fudbalu, najpre sa Rudarom, pa sa Dečićem.

ODLAGANJE

Prvenstvo nije ni počelo, a već je odložen jedan meč prvog kola. Duel Rudara i Budućnosti je pomeren zbog obaveza podgoričkog kluba u kvalifikacijama za Ligu Konferencije. Naknadno će biti određen novi termin za odigravanje utakmice.

CRNA GORA 1 – 1. kolo

Subota

20.00: (5,00) Rudar (3,50) Budućnost (1,67)

20.30: (1,20) Dečić (6,25) Zeta (11,0)

20.30: (1,87) Iskra (3,20) Jezero (4,30)

20.30: (2,30) Petrovac (2,90) Mornar (3,35)

Nedelja

19.00: Sutjeska – Podgorica

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Crna Gora 1Budućnost PodgoricaZeta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara