Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 24. 7. 2021.

| Društvo

Za drugi rok na niškim fakultetima ostalo 605 mesta na budžetu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
univerzitet
Najviše mesta na Pravnom fakultetu; foto: J. C. M.

Na svih 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ostalo je mesta za septembarski upisni rok, ukupno 1.562, a od toga će o trošku države moći da studira njih 605. Drugi upisni rok traje od 1. do 17. septembra, a najviše mesta ima na Pravnom fakultetu, Pedagoškom fakultetu u Vranju i Fakultetu zaštite na radu, dok je najmanje ostalo na Fakultetu umetnosti.

Najviše slobodnih mesta za drugi upisni rok je na niškom Pravnom fakultetu, čak 240, a od toga 234 na samofinansiranju i 6 na budžetu u okviru afirmativnih mera. Na Pedagoškom fakultetu u Vranju nepopunjena su ostala 192 mesta - 50 na budžetu, 139 na samofinansiranju i 3 kao deo afirmativnih mera.

I na Fakultetu zaštite na radu ostalo je dosta slobodnih mesta za studente koji će studirati o trošku države - 92. Isto toliko slobodnih mesta ostalo je na ovom fakultetu i za samofinansirajuće studente.

Po broju slobodnih mesta sledi Prirodno-matematički fakultet, gde je ostalo ukupno 157 mesta na budžetu. Zatim, Mašinski fakultet sa 117 mesta - 58 na budžetu i 52 na samofinansiranju.

Na budžetu ima dosta mesta i na Medicinskom fakultetu, čak 72, kao i 34 na samofinansiranju. Inače ovo je prvi put posle mnogo godina da je na Medicini ostalo ovoliko slobodnih mesta, pošto se uglavnom sve popuni u prvom roku. Prodekan za nastavu za studije medicine Rade Čukuranović i prorektor niškog Univerziteta Vlastimir Nikolić smatraju da je glavni razlog loše odrađenog prijemnog ispita pandemija zbog koje je, ističu, kvalitet nastave u srednjim školama opao.

Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja je slobodno jedno mesto za studiranje o trošku države, a 103 na samofinansiranju.

Elektronski fakultet moći će u septembarskom roku da upišu 103 brucoša - 55 na budžetu, 34 na samofinansiranju i 14 u okviru afirmativnih mera. Na Tehnološkom fakultetu su 82 mesta slobodna, a od toga 79 na budžetu i 3 u sklopu afirmativnih mera.

Sledi Poljoprivredni fakultet u Kruševcu sa 79 slobodnih mesta, Građevinsko-arhitektonski sa 60 mesta za samofinansirajuće studente i 6 na budžetu kao deo afirmativnih mera.

Na Ekonomskom je za drugi upisni rok ostalo 65 slobodnih mesta, dok je na Filozofskom ostalo 47 - 44 na samofinansiranju, 2 na budžetu i jedno mesto kao deo afirmativnih mera.

Najmanje slobodnih mesta za septembarski upisni rok ove godine je na Fakultetu umetnosti - 4 mesta na samofinansiranju.

Prema rasporedu objavljenom na sajtu niškog Univerziteta, kandidati se mogu prijaviti od 1. do 3. septembra, polaganje prijemnih ispita biće održano 6, 7. i 8. septembra, dok će upis trajati do 17. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Uglomer

    01:48 // 25. 7. 2021.

    A vala je svasta i upisivalo fakultete do sada. Realno 50% od toga i nije za visoko skolovanje, nego visokoskolski kadar alav na novcanice, pa sve prolazilo.

  • Miomir Kostic

    00:20 // 25. 7. 2021.

    Rasvestili su se na vreme, a i imaju mlade roditelje, koji znaju znacenje diplome. Tako da ne sile svoju decu u dalji debakl. Sami fakulteti ce jednong dana zazaliti za ovo kad ostanu bez studenata. Ali to tako mora da ide, nisu krivi prof. Kriv je ceo svet, jer na pogresan nacin ucimo.

  • Smuk

    22:47 // 24. 7. 2021.

    Zašto ne kažemo a da se ne lažemo : Ne može svako da studira !Može , ali neće da "okonča" studije !Znam, znam... u svakome od nas i naše dece "čuči" N. Tesla, A. Einstein, Mileva, Milanković, Aca Lukas, Željko /Pink/, Ceca, Mile Kitić, itd...
    Čuči ali nikako da stane na noge tj. da zaznoji onu stvar i da uzme knjige u ruke i da uključi mozak tj. sivu masu mozga! Ali...deca sa pedigreom - mogu !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: