Srbija brojala do 21 za pobedu u prvoj utakmici u basketu 3x3 1Foto: Olimpijski Komitet Srbije

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 savladala je selekciju Kine rezultatom 22:13 u svojoj prvoj utakmici na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Četvorostruki svetski prvaci, reprezentacija Srbije, opravdala je ulogu favorita u ovoj utakmici.

Prvih nekoliko napada pripalo je košarkašima Kine, koji su otvorili utakmicu i prvim poenima, ali Vasić je ubrzo uzvratio i postigao prvi koš u nasketu 3×3 na ikada na Olimpijskim igrama.

Nakon prva tri minuta igre, uz odličnu igru Dušana Domovića Buluta, reprezentacija Srbije je stigla do vođstva 7:5, a uspeli su i da iznude četiri faula protivničkih igrača.

Basketaši Srbije vladali su terenom u narednim minutima i nakon nekoliko atraktivnih i brzih i akcija povećali su rezultat na 10:6, što su Kinezi uspeli da smanje na 10:8 pogodivši izvan linije 6,75.

Na tri minuta pre kraja utakmice, dotad najbolji igrač reprezentacije Srbije je napustio teren zbog povrede skočnog zgloba, ali nakon manje od minuta provedenog na klupi vratio se na teren.

U poslednjim minutima utakmice basketaši Srbije nisu dozvoljavali protivnicima da se približe košu.

Majstorović je postigao dvojku za rezultat 19:11, a Domović je ubrzo dodao još jednu dvojku za konačan rezultat 22:13.

Takmičenje se odigrava po jednokružnom bod sistemu, te su propozicije da svako sa svakim igra po jedan meč. Nakon sedam odigranih utakmica, dve prvoplasirane ekipe direktno će se plasirati polufinale, dok će timovi od trećeg do šestog mesta učestvovati u razigravanju za preostala dva mesta u polufinalu.

Reprezentaciju Srbije čine Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, a selektor ekipe je Goran Vojkić.

Kao višestruki osvajači evropskih i svetskih titula, basketaši Srbije važe za glavne favorite za olimpijsko zlato, što je potvrdila i lista Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), koja je reprezentaciju Srbije označila kao najverovatnije osvajače zlatnih medalja.

Pored Srbije, na Igrama u Japanu učestvuju i Rusija, Letonija, Holandija, Kina, Japan, Poljska i Belgija.

Narednu utakmicu basketaši Srbije igraće protiv Holandije u 8.25 časova po srpskom vremenu.

Srpski basketaši: Bitna pobeda za početak takmičenja

Srpski reprezentativac u basketu 3×3 Mihailo Vasić rekao je danas da meč protiv Kine na početku Olimpijskih igara u Tokiju nije bio lak i istakao da veruje da će stvari doći na svoje kako takmičenje bude odmicalo.

„Nije bilo lako. Znali smo da će biti fizički teška utakmica. Kinezi igraju tvrdo, iako nisu tehnički potkovani. Kako bude takmičenje odmicalo, stvari će doći na svoje. Bitna pobeda za početak takmičenja, sada fokus na Holandiji“, rekao je Vasić, prenosi OKS.

Reprezentativci Srbije u basketu 3×3 igrali su danas prvi meč grupne faze protiv Kine i pobedili rezultatom 22:13.

Sledeći rival, samo dva sata nakon prvog meča biće ekipa Holandije.

„Uvek postoji pozitivna trema pred ovakvo takmičenje, ali smo se dobro pokazali. Kinezi su fizički spremni, ali se vidi da nemaju iskustva kao mi. Sledeći rival je Holandija, uigrani su, dobro igraju, mislim da će to biti jako dobra borba na terenu“, rekao je Aleksandar Ratkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari