Nevreme zaobišlo malinjake, ali lopovi nisu – odneli 300 kg najskuplje sorte

Vesti 23. jul 202123:14 > 23:46 15 komentara

Na meti lopova su i malinjaci. Sa jedne plantaže u okolini Ivanjice, lopovi su za dve noći obrali više od 300 kilograma malina. Na veoma dobru cenu ovogodišnjeg roda, štete koje lopovi prave u malinjacima su ogromne, pa će vlasnici morati da nađu rešenje kako da se zaštite.

Olujno nevreme, grad i kiša zaobišli su malinjak Radojka Brkušanina u ivanjičkom selu Budoželja. Ali, zato su mu lopovi napravili ogromnu štetu. Za dve noći su iz njegovog i okolnih malinjaka obrali više od 300 kilograma malina.

„To su uradili, kako god i na koji način. Odneli su mi možda više od 200 kg, i rođaku i komšiji toliko. Reč je o sorti Tulamin, najskupljoj. Oni su sigurno sa strane jer to nisu mogli bez insajderske podrške unutar sela. Otkud on zna da je tu dobra malina i Fertodi sorta i da je skuplja od Vilameta, nego da mu neko kaže“, objašnjava za N1 Brkušanin.

Krađa je bila dobro organizovana, jer osim starog juga bez tablica meštani nisu primetili nešta neobično.

„Primetio sam jedno veče kad se vraćao kući iz malinjaka, jednu grupu meni nepoznatih ljudi u kolima bez tablica. Nije mi se dalo da idem za njima. Nisam uopšte ni razmišljao da će neko to da uradi. Računao sam da može da se desi da neku gajbicu uzmu, ali ne ovoliko“, rekao je ovaj uzgajivač maline.

I ranije su se sporadično dešavale krađe, ali ove godine situacija je ozbiljna jer je očigledno da je reč o organizovanim lopovima kojima ni policija ne može ući u trag.

„Ne znam da li oni možda to predaju onima koji otkupljuju po manjoj ceni. Svaki da bi otkupljivači morali da drugačije kanališu celu tu operaciju. Kada se pojavi neko nepoznat sa količinom, da identifikuje i da se obavesti policija. Ovako mi moramo sami da se organizujemo i da noću čuvamo“, priča Brkušanin.

Na veoma dobru cenu ovogodišnjeg roda, štete koje lopovi prave u malinjacima su ogromne, pa će vlasnici morati da nađu rešenje kako da se zaštite.

Očekivanja su bila da će ove godine cena maline po kilogramu biti između 270 i 320 dinara. Tako je cena maline od 400 dinara po kilogramu bila iznenađenje za sve. Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i Čileu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare