Nemačka ambasada: Poricanje genocida i veličanje ratnih zločina ometa približavanje BiH EU 1Foto: Dejana Majstorović

Poricanje ili čak veličanje ratnih zločina i genocida neprihvatljivi su i ometaju približavanje Bosne i Hercegovine EU, a svi političari u BiH pozvani su da im se aktivno suprotstave, saopšteno je iz nemačke ambasade u BiH.

Iz ove ambasade su podsetili na raniju izjavu nemačkog saveznog ministra Haiko Masa da „u zemlji koja se želi pridružiti EU, jednostavno ne može biti mesta za nacionalističku agitaciju, poricanje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca“.

Iz nemačke ambasade su ocenili da bi zakon o zabrani negiranja genocida, koji je danas nametnuo Visoki predstavnik u BiH valentin Incko, trebalo da bude polazna tačka za raspravu među svim političkim akterima u regiji o konkretnom sprovođenju mera.

„Genocid u Srebrenici je istorijska činjenica. To je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Relativizacija, poricanje ili veličanje ratnih zločina i genocida nehumani su i štete sećanju žrtava“, ističe se u saopštenju.

Nemačka vlada, dodaje se, podržava sve napore koji konsoliduju osnove mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini, uključujući rad Visokog predstavnika.

„Pomirenje i izgradnja poverenja ostaju pitanja koja moraju imati najveći prioritet za sve lokalne i međunarodne aktere. Svojom odlukom odlazeći Visoki predstavnik jasno je stavio do znanja koju važnost pitanje pomirenja ima za budućnost Bosne i Hercegovine“, saopšteno iz nemačke ambasade u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari