Radović: Za verbalni delikt se u civilizovanom svetu nikada nije odgovaralo 1Foto: Screenshot/ banjaluka.net

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović izjavio je da su zakonske odredbe o zabrani negiranju genocida besmislene i pravno neutemeljene, kao i da se za verbalni delikt nikada i nigde u civilizovanom svetu nije odgovaralo.

Radović je ocenio da je nametnuta odluka Visokog predstavnika u BiH o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida „rezultat političkog pritiska, a ne nešto što ima veze sa vladavinom prava i pravdom uopšte“.

„Na ovaj način se stavlja u drugi plan sve ono što je do sada moglo da se uradi, a nije – da budemo normalno društvo, da građani žive sa boljim standardom, bez korupcije, bez izbornih krađa, bez privilegovanih firmi i pojedinaca“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, oni koji su danas najglasniji zbog ove odluke snose najveću krivicu i za njeno donošenje.

„Ne smemo zaboraviti da su istaknuti funkcioneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ranije potvrđivali nametnute zakone u parlamentu Bosne i Hercegovine, ali i provodili odluke visokih predstavnika kojima su pojedincima narušavana Ustavom zagarantovana prava“, istakao je zamenik predsednika SDS-a.

Još je kazao da sada oni koji su „ekonomski urušavali Republiku Srpsku, koji proganjaju političke neistomišljenike i nameću im etiketu ‘probosanskih političara’, koji žele da naprave državu po meri svojih ličnih potreba, pozivaju na ‘srpsko jedinstvo’“.

„Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovo želi da se nametne kao nezaobilazan faktor, koristeći pozive na odluke o samostalnosti, što nas može odvesti u ozbiljnu političku i ekonomsku izolaciju“, upozorio je Radović.

Takve nepromišljene odluke, ocenio je on, mogle bi RS dovesti do silovitog ekonomskog sloma, jer ovaj bh entitet potpuno zavisi od kredita koje Vlada traži od domaćih i stranih međunarodnih kreditora.

Radović je naveo da bi u političkom smislu to moglo da dovede i do ekonomskih sankcija, dodavši da je pitanje i koje bi države podržale odluku o proglašenju samostalnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari