Đerlek: Preporuka o trećoj dozi vakcine doneta na osnovu svetskih i domaćih istraživanja 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (ariva)

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je rekao večeras da je nacionalni stručni komitet predložio, na osnovu preporuka iz svetskih  i domaćih istraživanja, da građani prime i treću dozu vakcine.

Đerlek je za RTS naveo da se u svetskim istraživanjima „pokazalo da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na (prve) dve doze“.

„Ta svetska istraživanja nisu, ipak na nekom velikom nivou ali su na velikom uzorku“, rekao je on.

Đerlek je dodao da su vršena istraživanja i u Srbiji, te naglasio da nacionalni komitet „ima mnogo iskustva i znanja i da je sigurno da su doneli dobru i kvalitetnu odluku“.

Đerlek je potvrdio i da je preporuka upućena vladinom Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa koji će  je, do 1. avgusta razmotri i potom doneti odluku.

Upitan kada će početi davanje treće doze, ukoliko Krizni štab to odluči, Đerlek je rekao da treba sačekati odluku Kriznog štaba.

„Posle njihovog zelenog svetla, mislim da će se odmah krenuti… mnogo građana se javilo koji hoće da prime treću dozu i to je za svaku pohvalu“, rekao je on.

Đerlek je rekao i da je stručni komitet predložili da kao treća doza bude „Fajzerova“ vakcina ili „Moderna“ odnosno takozvana RNK vakcina.

„Nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i na neki drugi model“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, treća doza je namenjena pre svega hroničnim bolesnicima, i onima koji boluju od težih bolesti.

„Namenjena je pre svega hroničnim pacijentima koji boluju od težih bolesti kao što su – maligne bolesti, osobe koje su imale transplataciju koštane srži, osobe starije od 70 godina, osobe starije od 60 godina koje su u Domovima za stare…“, rekao je on.

Đerlek je napomenuo da će treća doza biti namenjena zdravstvenim radnicima i radnicima u socijalnoj zaštiti kao  i zdravstvenim radnicima i radnicima uz socijalne ustanove.

On je napomenuo i da treću dozu mogu da prime i svi ostali građani, šest meseci posle revakcinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari